Thursday, April 8, 2021

SOLOMONOV PRIJESTOL

     Rekli smo da u tajnom ezoterijskom smislu Solomon ima značenje Sunca, jer je Sunce kralja neba, kralj Zemlje i ostalih planeta.

     Kraljevi imaju prijestole, te kao i svaki kralj i Sunce na nebu ima svoj prijestol. Pošto su prijestoli uvijek uzvišeni kako bi i sam kralj pred narodom bio uzvišen i gledao ih s visine, tako je i na nebu Sunčev prestol uzvišen na šest stepenika:

     “I načini car velik prijesto od slonove kosti, i obloži ga čistijem zlatom. Šest stepenika bješe u prijestola, i vrh okrugao bješe pozadi na prijestolu, i ručice bjehu s obje strane sjedišta, i dva lava stajahu pokraj tijeh ru-čica. I dvanaest lavova stajahu na šest stepenika otud i odovud. Ne bi takav načinjen ni u kojem carstvu.” (1.Kaljevima,10,18-20)

     Prvi i najniži stepenik koji vodi ka Solomonovom prijestolu je južna najniža pozicija Sunca u toku godine. To je zadnji mjesec jeseni i prvi mjesec zime. Odatle se Sunce penje na drugi stepenik (mjesec), pa na treći kao posljednji mjesec zime i iznad nebeskog ekvatora (0°) slijede tri stepenika, tj. tri mjeseca penjanja kroz vrijeme proljeća.

     Kad se Sunce popne i na treći stepenik (mjesec) proljeća, tada sjeda na svoj prijestol. To su podnevni minuti ljetnog solsticija, podnevni minuti dugodnevnice kad je Sunce istovremeno i u proljeću (jedan lav pored ručice) i u ljetu (drugi lav pored druge ručice). To je na +23.5°. Odatle Sunce ponovo počinje da se spušta stepenik po stepenik, tj. mjesec po mjesec, ka jugu i zim-skom solsticiju kratkodnevnice (-23,5°).

     Dvanaest lavova na stepenicima su dvanaest vremena Sunca u dvanaest mjeseci godine (lav je simbol Sunca). Inače je ovaj stepenik u simbologiji poznat kao simbol pod nazivom "Sunčeve ljestve" ili "Sunčeve merdevine ili lotre". Biblijska laž je razobličena, masonska tajna svima objavljena!

Sunčeve ljestve na masonskom prstenu srednjeg vijeka.
Horus na svojoj piramidi.

No comments: