Monday, April 19, 2021

PORIJEKLO I ZNAČENJE RIJEČI "BOG"

      

     Tvrdnje da riječ BOG potiče od staroslovenske riječi koja je značila "sreća", "bogatstvo", "imanje", "roba", što je u sanskritskg "bhaga", nije tačno, jer su ovo izvedenice nastale kasnije od izvorne osnove koja je dala ime BOG.

     Korijenska osnova u imenu BOG je OG, osnova koja je dala riječ OGANJ. U svom originalnom smislu riječ OGANJ  je pridjev koji kasnije poimeničen, jer OG je VATRA, a OGAN je VATREN (jotovanje u OGANJ je skorašnja pojava): 

 O
OG
OGA
OGAN
OGANJ

     Dakle, OG je VATRA, a glas P uz OG daje izvedenicu POG, koja u govoru daje BOG. POG je POGON i POGLED. Od POG je preko oblika POGRET dobijeno POKRET. OG je prvo načelo postojanja i života i ON je POG, tj. BOG koji sve POGONI:

P-OG > POG > BOG  = POGON = OGANJ = SUNCE (BOG).   

     Počev od jezika drevnih Hetita, preko Gota, Turaka i jezika mnogih drugih  naroda, pa čak i kod eskimskih Aleuta na Aljaske i Dakota sjevernoameričkih Indijanaca ATA znači OTAC (1). I gle: POG  ATA > BOG ATA = BOG OTAC.


..............................
     (1)  Andrew Woods Williamson, The Dakotan Languages, and their relations to Other Languages; American Antiquaria, January, 1882, pg. 5. 

No comments: