Friday, April 23, 2021

HEBREJSKA PASHA I PROLJETNI EKVINOCIJ




     Po biblijskoj mitologiji Jahve je naredio Mojsiju da 14. dan prvoga mjeseca Nisana (vrijeme mart-april) uoči dana izlaska iz Egipta svi Hebreji domaćini zakolju janje ili jare i da krvlju zaklanog obilježe kućna vrata na štokovima i na nadvratku:
     “I neka uzmu krvi od njega i pokrope oba dovratka i gornji prag na kućama u kojima će ga jesti.” (Izlazak,12,7)
     Kao razlog tome je navodni Jahveov noćni prolazak kroz Egipat, prolazak u kojem će pobiti sve prvorođene sinove u svim kućama na kojima vrata ne budu onako obilježena krvlju. Međutim, to je samo alegorijski priča kojom su u novoosnivani judaizam Ezrini masoni iz Vavilona uklopili već postojeći narodni običaj proslave nastupanja proljeća, samo su dan proslave pomjerili na 14. dan Nisana kao ondašnjeg prvog mjeseca nove kalendarske godine. Vrata su simbl i istočne kapije Sunca i Sunčev prelazak iz zimskog južnog dijela na sjeverni dio proljetnog neba.
     Pošto Srbima istoriju pišu judeo-hrišćani, u desrbizaciji i judeizaciji Srba kroz crkvu sve više se nameće Srbima lažna tvrdnja da je srpska nova godina počinjala u proljeće, iako je još živo narodno predanje, iako je evidentirano u etnografskim izvorima i zapisano u zbirkama narodne književnosti da je umiranjem Starog Koleda krajem jeseni i rođenjem Mladog Koleda Božića Svarožića na prvi dan zime počinjala srpska nova kalendarska godina.

No comments: