Thursday, April 15, 2021

I.N.R.I - ZNAČENJE

     “Vi ste hrišćanin, dragi čitataoče, možda katolik, i poštujete krst. Krst poštujete ne zbog njegovog oblika, već isključivo i jednostavno zato što predstavlja gubilište na kojem je Hristos umro za otkupljenje ljudi. Samo zbog ovoga vi poštujete i ni zbog čega drugog. Ulazite u ložu Vitezova Ružinog Krsta, a tamo, na istaknutom mjestu iznad sjedišta učitelja, stoji krst, a na tom krstu opažate I.N.R.I. 'Ah', uzvikujete ', ovdje je sigurno hrišćanski amblem i, štaviše, na vidnom počasnom mjestu; amblem očigledno i izrazito hrišćanski; jer čak ako to i nije samo krst, inicijali koje nosi, inicijali riječi napisanih na Spasiteljevom krstu daju mu karakter koji niko ne može osporiti. ' – Pitamo: jeste li sigurni u sve ovo?” (1)
     “Hajdemo do brata Pajka, nije zamorno da vas podučavam, iako, nažalost, dokazujete da ste učenici teški za poduku: 'Riječi I.N.R.I' [ne govori o inicijalima] upisanom u Crux Ansata iznad sjedišta učitelja' on kaže' da su mu dodijeljena mnoga značenja. Inicirani hrišćani s poštovanjem tu vide inicijale natpisa na krstu na kojem je Hristos patio - Iesus Nazarenus Rex Iudæorum. Mudraci antike povezali su to s jednom od najvećih tajni prirode, s onom univerzalne regeneracije. Oni su to protumačili kao Igne natura renovatur tegra [čitava priroda je obnovljena vatrom]. Alhemijski ili hermetički masoni okvirili su to u ovaj aforizam Igne nitrium roris inveritur. A jezuiti se se terete da su na to primijenili ovaj grozni aksiom Iustum necare reges impios. Četiri slova su inicijali hebrejskih riječi koje predstavljaju četiri elementa - Iammim, mora vode; Nour, vatra; Rouach, vazduh; i Iebeschah, suva zemlja’. (Morals and Dogma, p. 291, Italics Pike’s). Bili ste toliko sigurni u svoj znak, čitaoče; da li ćete naučiti da sumnjate? Ako želite, možete ga uzeti kao hrišćanski znak. Može to stajati za Iesus Nazarenus Rex Iudæorum, Isus Nazarećanin Car Izrailja. Ali to je uobičajeno tumačenje - neprosvijećena riječ oko nas tako je razumije, ali je neprosvijećena riječ isključena iz masonske svjetlosti. Tom tumačenju stoga nedostaje utisak masonske istine, jer je prvo: očigledno i očito, nije okultno; i drugo, to je svima poznato i stoga nije izrazito masonsko.” (2)
Zaključak: INRI (I.N.R.I) na hebrejskom značčetiri elementa ovog svijetaI = IAMMIM = VODA, N = NOUR = VATRA, R = ROUACH = VAZDUH, I = IEBESCHAH = ZEMLJA (3). Sve ovo sročeno je latinskim još prije pojave hrišćanstva: Igne Natura Renovatur Integra, što znači SVA JE PRIRODA OBNOVLJENA VATROM (4), jer operativnim (crkvenim) i spekulativnim (modernim) masonima Isus je sunce proljeća kad se sva priroda obnavlja sunčevom vatrom

..............................
(1) Arthur Preuss, A study in American Freemasonry, St. Louis, MO, B. Herder; Friburg: B. Herder; London and Edinburgh: Sabs & Co., 1908, pg. 49.
(2) Ibid. p. 50.
(3) J. S. M. Ward, Freemasonry And The Ancient Gods, London: Simpkin, Marshall, Hamilton, Kent & Co. Ltd., 1921, pg. 258.
(3) Ibid.

No comments: