Tuesday, April 6, 2021

ISUS JE SUNCE

Crtež zodijaka iz ranog srednjeg vijeka (klikni nasliku radi uvećanja).

     U centru zodijačkog kruga je antropomorfni prikaz Sunca (Isusa). Oko njegove glave su 12 zraka i to su 12 mjeseci godine.
     Iznad podlaktice lijeve ruke (ruka proljeća) je cvijet drveta života, a iznad lijevog ramena je Kastor, zvijezda znaka Blizanaca.
     Podignuta desna ruka otvorenog dlana je univerzalni motiv pozdrava božanstva Sunca: pozdrav mira i blagoslova. Kraj desnog ramena je Poluks, druga značajna zvijezda Blizanaca. Treba znati da je pred kraj stare i početkom hrišćanske ere ljetni solsticij (prvi dan ljeta, dugodnevnica) bio tu iznad tih zvijezda, dakle tu je u ono vrijeme bilo podnevno Sunce na prvi dan ljeta.
     U pojasnom dijelu u predjelu pupka je kvadrat kao znak stabilnosti i mira, a četiri kružića su četiri godišnja doba, dok su četiri manja romboidno raspoređena kružića četiri elementa ovog svijeta: vatra, vazduh, zemlja i voda.
     Godišnja doba su u antropomorfnim prikazima:
a) pored zime je glava boga vjetra koji duva prema zimi;
b) proljeće u obe ruke drži proljetno bilje, trave;
c) u lijevoj ruci ljeto pridržava stabljike sa klasovima, ali to mogu biti i strijele boga ljetne sezone, strijele boga munja i gromova: Apolonove, Perunove, Belove, Zevsove ili Jupiterove. U desnoj ruci drži Sunčevo nebesko drvo života sa tri grane na jednoj i tri grane na drugoj strani. To su po tri mjeseca proljeća i ljeta, a između njih u vrhu drveta je perunika (ljiljan) kao znak dana ljetnog solsticija, dugodnevnice sa prvim danom ljeta. Tri latice ovog cvijeta su tri vremena u tom danu: od jutra do podneva su prepodnevni sati proljeća i to je jedna latica; podne je srednja latica, a poslepodnevno vrijeme ljeta je treća latica;
d) jesen u obe ruke drži plodove jeseni.
     U dnu slike, desno od znaka Lava, je znak Djevice sa trostrukom grančicom u desnoj ruci. Ta trostruka grančica predstavlja jesenji ekvinocij (ravnodnevnicu, prvi dan jeseni). Srednja grana je linija nebeskog ekvatora između sjevernog i južnog neba: jedna bočna grana je ljeto, druga jesen.
     Proljetni ekvinocij je prikazan cvjetolikim vrhom repa životinje koja drži ribu u ustima (suprotna strana u vrhu slike). Riba je znak Riba i ulaskom Sunca u taj znak počinjalo je proljeće.
     Crkveni masoni samo su prehrišćanske religije Sunca preoblikovali u alegorijsku priču o Isusu i to propovijedali kao novu vjeru, jer staro je hijerarhijsko pravilo da sveštenstvo i vladari znanje čuvaju u svom uskom krugu kao najveću tajnu i ne otkrivaju ga običnom narodu, jer bi time izgubili značaj u narodu, a gubljenjem značaja gubi se i vlast.

No comments: