Saturday, May 22, 2021

KOPILO, ZENICA: 3000 GODINA STAR NATPIS

 
Selo Kopilo na brdu ispod Klopačke stijene.

Antropomorfna figurina datirana je na 1000 g. st. ere (Kopilo, Zenica, BiH).



Figurina sa znakom Ր visine je oko 9 cm nađena avgusta 2019. godine u selu Kopila kod Zenice (fotografija: Haris Badzic - Anadolu Agency).

Univerzalni solarni simbol Ր je starosumerski piktograf PAR i starofeničansko slovo P.





Persi, Persej (idol od pečene gline, Kopilo, Zenica, BiH; foto: Haris Badzic - Anadolu Agency).

Avgusta 2019. godine na iskopavanjima u zeničkom selu Kopila arheolozi su pronašli glinenu figurinu sa penisom i znakom Ր ispod grudi. Glava figurine je obrnuti trougao što je znak sjevernog neba sunca proljeća i ljeta (kod Egipćana vrijeme vlasti sunca Horusa). Na figurini je univerzalni simbol Ր koji je kod Sumeraca poznat kao PAR. Sumersko PAR znači GOSPODAR, dok PA-AR znači ŽIVOT, GOSPODAR.     

Kao solarni simbol znak Ր nalazi se na praistorijskim pećinskim crtežima, petroglifma i na nekim stećima sve do 17. vijeka. Pred nama je jedno veliko pitanje: hoće li ovaj znak od strane državnih cenzora biti izbrisan sa figurine?

Na figurini je antropomorfni prikaz Sunca dugodnevnice, a iznad znaka Ր frigijskim pismom piše:

ՂЕРΣΙ = ΠΕΡΣΙ = СЈАЈНИ, СВИЈЕТЛИ

PER > PERSI > PERSA, PERSEJ, PERSIJA.

Natpis svjedoči da su te terene nastanjivali tračanski Brigi. Poznato je da su Brigi vjerovali da se njihova boginja Velika Majka Kobila (Kubela) prikazuje na stijenama, te je vrlo moguće da se na mjestu nalazu figurine ili na Klopačkim stijenama nalazilo njeno svetilište.


.............................. Fotografije: https://www.aa.com.tr/ba/balkan/arheolozi-na-podru%C4%8Dju-zenice-prona%C5%A1li-brojne-predmete-stare-oko-3000-godina/1570129?fbclid=IwAR0aG0ryWSwINwb0_vmj5RABwMjSzqO1mJFbnuuAFJay7uPTuYcdKw0PD2c

No comments: