Monday, July 12, 2021

DRUIDSKI ŠTAP SA KRISTALNOM KUGLOM

Originalni druidski štap u Mileševi.

 
Drvenu dršku štapa monasi manastira Mileševe nedavno su opkovali su tankim srebrenim limom ispisanim citatima Novog zavjeta i tako falsifikuju istoriju, varaju vjernike i sve posjetioce ovog manastira (klikaj na slike radi uvećanja).

 
 
 


 

 

     Jedini na svijetu sačuvanji druidski štap sa kristalnom kuglom na vrhu nalazi se u riznici manastira u Mileševi. Zadnjih desetak godina crkva je izmijenila originalni drveni dio štapa opkivajući ga pozlaćenim srebrenim limom sa ugraviranim citatima Novog zavjeta, pretvarajući tako druidski štap u “štap svetoga Save”.

     I zamislimo kanonski vrlo strogog hrišćanskog ortodoksnog arhijereja, koji je progonio i ubijao pripadnike stare prehrišćanske vjere, da se među svojim sveštenstvom i pastvom šeta po crkvi i oko crkve sa štapom na kojem je kristalna kugla za prizivanje onostranih magijskig sila i čudesa!? To nema smisla ni zamišljati, a kamo li tvrditi, te tvrdnja nekih arhijereja i monaha iz SPC da je to Savin štap (žezlo), zaista je suprotna I kanonima crkve i zdravoj logici. Ne samo što lažu falsifikujući istoriju, nego su izmjenama originala oštetili originalni istorijski materijalni dokaz i prehršćansku relikviju neprocjenjive vrijednosti, jer je to u svijetu jedini sačuvani druidski štap.

 

     U stilizovanom solarnim simbolima ukrašenom srebrenom žiru je kristalna kugla okolo uzbrušena na mnoštvo romboida (◊) iste veličine. Velika je misterija ko je razmjerio i kako i čime izbrusio romboide.

     Od polovine žira pa oko kugle prema vrhu su četiri vertikale sa po tri crvena draga kamena kao simboli četiri godišnja doba sa po tri mjeseca trajanja.

     Između četiri spomenute vertikale donjoj polovini žira su četiri crvena draga kamena kao simboli Sunca (dana), a oko njih je pet solarnog simbola svjetlosti i života, sličnih ognjilima na srpskom grbu, a isti su mnoštvu po Srbiji nađenih bakrenih artefakata kumira, koje suludi srpski arheolozi prozvaše "praistorijski evri".

     Tih pet simbola oko dragog kamena (Sunca) su pet dana prehrišćanske petke (nedjelje, sedmice), a njihov praznik u srpskom kalendaru bili su prvih pet dana nakon ljetnog solsticija na Ivanjdan. Bog tih pet dana zvao se Petar i uoči završnog petog dana prve pune petke paljene su petrovske lile.

 

     Na spomeniku Nemanji u Beogradu vrh druidskog štapa sa žirom kao simbol bezbožništva Nemanji je pod nogama. Zar bi vajar Savino crkveno žezlo stavio Nemanji pod noge ispod razlupanog šljema Nemanjinih neprijatelja?

Pravi štap (žezlo) Svetog Save iz 1181. godine poklon je vizantijskog cara Alekse Komnina (Описанιє Дрєвностιй Србски у Свєтой (Атонской) Гори; у Бєограду, Пєчатано у Кнъигопєчатнъи Княжєсва Србскогъ, 1847, Taб. IV)

Izvor o Komninovom poklonu Savi (Franz Miklosich, Monumenta Serbica Spectantia Historiam Serbiae, Bosnae, Ragusii; Viennae, Apud Guilelmum Braumüller, 1858, CLXXXI).

Hilandarski monah sa Savinim štapom.

No comments: