Friday, June 18, 2021

VIDOVDAN JE PRVI DAN LJETA

        Da li smo ikad razmišljali zašto se na freskama i ikonama Sveti Jovan Krstitelj prikazuje sa krstom, kad je krst kao hrišćanski simbol nastao tek tri vijeka nakon Hristovog raspeća?
        Govoreći o Isusu Hristu Jovan Krstitelj reče svojim učenicima ovo: "On treba da raste, a ja da se umanjujem." (Jovan 3:30)
        Šta znače ove Jovanove riječi da Hrist treba da raste, a on (Jovan) da se umanjuje? Znače ovo: Sunce (Hrist) je rođen na zimski solsticij i prvi dan zime  kad Sunce  iz najniže tačke na južnom nebu počinje da se penje i kad dan počinje da raste, a Jovan je rođen na Ivanjdan kad Sunce sa najviše sjeverne tačke  počinje da se spušta ka jugu i dan počinje da se umanjuje. Početkom hrišćanske ere na Ivanjdan, dan koji crkva slavi kao Rođenje Svetog Jovana Krstitelja (7. jul gregor. 24. jun julij. kal.) bio je ljetni solsticij, prvi dan ljeta i najduži dan godine, Vidovdan.         
        Jovanov krst je znak tog ljetnog solsticija, znak tog dana, tj. znak Svetovida! I da ne pričamo više, izvolite pa pročitajte članak iz masonskog časopisa "Šestar" iz 1922. godine.
Šestar, Br. 1-2, Septembar-Oktobar 1922. 

No comments: