Saturday, March 6, 2021

TAJNA DRUŠTVA, EZOTERIJA I EGZOTERIJA

     Sva tajna društva imaju svoje tajne koje kriju od nepripadnika svog društva i viši stepeni kriju znanje od nižih stepenova, te se jednom tek učlanjenom masonu ne kazuje se ono što znaju masoni sa višim stepenima, a oni u vrhu svjetske hijerarhijeske piramide ne kazuju svoje tajne ni onima, npr. sa 33. stepenom masonerije. Znanje je moć i ako si kazao sve što znaš, ti si sebe razvlastio i svoju si moć predao drugom ili drugima.

     Sve religije svijeta osnovane su od svojevrsnih masona i time su stekli moć vladanja nad svojim grupama i narodima. Da bi osigurali i učvrstili svoju vlast, bilo svjetovnu i religijsku, krili su znanje od običnog naroda i od pripadnika stranih tajnih društava. Tako su svoje znanje narodu pretvarali u priče o bogovima ili  izmišljenim dalekim vladarima, te je narod vjerovao u bogove i te vladare po tim pričama. Znanje su i zloupotrebljavali radi svoje vlasti. Tako su, npr.  Asteci, znajući proračunati kad će biti pomračenje Sunca, "prorokovali" narodu propast ako ne prinesu čovjeka na žrtvu "bogu sunca". To je isto sa judejskom pričom o Solomonu i Solomonovom hramu, što su u bukvalnom smislu Sunce, Zemlja i Velika piramida kao geometrijska i mjerna maketa Zemlje. 
     Tajno, sakriveno, ali pravo znanje je ezoterija, a za prosti i neupućeni narod je izmišljana bajkovita priča prepuna fantastičnih čudesa i to je egzoterija. Tako je pravi, dakle ezoterijski smisao Isusa Hrista podižuće Sunce od prvog dana zime do prvog dana ljeta, a egzoterijski smisao je ono što su članovi tajnog društva osmislili i zapisali u Novi zavjet o "rođenju Božijeg sina, njegovoj smrti na raspeću i vaskrsenju iz mrtvih".  Zašto je njima potreban narod? Od naroda oni carski žive, narod radi za njih bilo da je to posao na njivi, ili služba u ratu.
     A gdje je Bog Tvorac, Pravi i Jedini Bog, u cijeloj toj priči? Članovi tajnih društava u vrhu masonske piramide znaju o Bogu onoliko koliko to zna i svaki obični normalni čovjek, a to je: Bog postoji i duša je besmrtna, a šta biva sa dušom nakon smrti fizičkog tijela, to je čovjeku nepoznato i nedokazivo. O tome su ljudi mudrovali i mudrovali, navodili primjere zamiranja ili kliničke smrti i razni prikazivanja, ali sve su to samo lična doživljavanja, a ne i dokazive istine. 

No comments: