Thursday, July 2, 2015

PELDA (PELTA)

Etrurski vojnici sa štitovima zvanim "pelta" (starogrčko "πέλτη" znači "štit").
 
Amajlija rimskih vojnika kao štit "pelta" (2. vijek n. e.; nevični simbolima i lažovi to zovu "lunica"). Na broču je jasno vidljiv simbol Sunca: krug sa tačkom u sredini.
 
Solarni simbol C (S) je simbol rađanja, života i besmrtnosti (kopča na kaišu rimskog vojnika i sarmatski broševi).
 
"Gospod je snaga moja i štit moj." (Psalm, 28, 7)
 
     Evo dokaza da riječ "pelta" ne pripada starogrčkom jeziku (kako zvanično tvrde), nego je iz srpskog jezika u kojem se sveta slika i sveti lik nekad nazivao "pelda": 
      "példa f (16. v., hrv.-kajk., slov., Lika, ŽK) = peld m (jedna potvrda) '1° (svetačka) slika, primjer (semu svītu za peldu ŽK), kip, lik, oblik, obrazac, kalup,..." (P. Skok, Etimologijski rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika" JAZU, Zagreb, 1971)
      Skok kaže da "peldati" znači "praviti kumire".  Pri izgovoru od riječi "pelda" do riječi "pelta" lako dolazi do promjene, jer se ono zvučno "d" izgovara kao bezvučno "t". Etimološki korijen riječi "pelda" je "pel-" za koji Skok kod riječi "pelen" tvrdi da znači "paliti". Zar se Sunce ne pali svake  zore i svakog dana? U mađarskom "példa" znači "slika, slikovitost". Malo li je srbskih riječi u mađarskom?
      Pogledajmo i ovaj primjer: "Oni su tvrdo zapeli". Kad neko zapne, tu se radi se o velikoj snazi, te su se napeli. Sve su ovo složenice u kojima postoji i korijen "pel-": zapeli, napeli, propeli, uspeli, odapeli. Korijen "pel-" nosi u sebi značenje sile, snage, aktivno djelotvorne energije (sanskritsko "pelati, pel" znači "ići, pokretati"). Sve su to odlike Sunca u odnosu na Zemlju i život na Zemlji, odlike Boga u odnosu na svijet, jer "Gospod je snaga moja i štit moj." (Psalm, 28, 7)
      Zašto se novorođenče umotava u pelenu (i ovdje je korijen "pel-")? Zato jer je pelena nejakom djetetu zaštita, a pelda je sveta slika za zaštitu pojedinca, porodice, plemena i naroda i zato je pelda (peltaštit.
      I riječi i slike sve govore: to je solarni simbol, sveti simbol Sunca i Boga Sunca sa imenom pelda  ili pelta  i smisao simbola je rađanje, život i besmrtnost. Tim svetim simbolom Srbi sebe stavljaju pod Božju zaštitu, ali lažovi i glupaci među Srbima uporno ponavljaju da je to simbol Mjeseca.

No comments: