Tuesday, July 11, 2023

SUNCE ISPLAŽENOG JEZIKA

 

 

 
 

 Stećak lijevo je sa Pešterski visoravni, a stećak desno je u selu Dići kod Ljiga.


Stećak u selu Reljnici, 21 km jugoistočno od Ljiga.

Stećak u selu Reljnici, 21 km jugoistočno od Ljiga.


Selo Berkovac, jugozapadno kod Ljiga.

Nekropola Radimlja, Stolac.

Kult boga Besa Egipćani su primili od Tračana: BES = GNJEV, ŽESTINA, VATRA.

Šta je dakle isplaženi jezik na figurama antropo-morfnog Sunca? To je drevni simbol najčešće viđan kao motiv na predmetima antičkog vremena. Motiv isplaženog jezika antropomorfnog Sunca imaju i prekolumbovske Maje, a Srbi ga bašine sve do druge polovine 19. vijeka. Tako su srbski nad-grobnici istovremeno i spomenik pokojniku i kumir prehrišćanske vjere.

Isplaženi jezik je simbol ljutnje, žestine, sile, vatre, simbol vreline ljetnog Sunca. I kroz srednji vijek do druge polovine 19. vijeka taj motiv na stećcima, kao i mnogi motivi prije otomanske okupacije, ponavljaju se kroz vijekove do oslobođenja od Turaka i slobodne srpske države. Motiv isplaženog jezika, motiv ruke i drugi motivi stećaka svjedoče je da velika većina dvovjeraca krstjana nije islamizirani i da nisu nestali pod turskom okupacijom.

O istinitoj duhovnosti Srba od početka srednjeg vijeka do danas svi lažu: lažu katolici Hrvati, lažu muslimani Bosnjaci i najviše lažu pripadnici njemanjićke SPC: najviše lažu Srbi pravoslavci i svjedok njihovih laži su ovi stećci sa kojih se njima ruga Sunce isplaženog jezika.

I niko od Srba neće da mi pripomogne, niko od istine neće da mi pripomogne, nestalo ljudi od Istine...

No comments: