Tuesday, July 4, 2023

CRKVENO HRIŠĆANSTVO JE NAMETNUTO MAČEM

 
"Правило 94,7 Рођени у благочастивости и от-храњени у вери. цареви су дужни да црквама пружају руку, јери кад је Павле замолио, вој-ничка рука је разрушила једнодушност изгред-ника".
Тумачење. Благочастивих царева подршку и помоћ цркве увек траже. А цареви су дужни, као поборници вере, то да им дају, како пе би од јеретика или од изгредиика биле ниподашта-ване, јер и апостол Павле је, када су се закли-њали изгредници Јевреји да га убију у цркви, војничком силом разрушио њихов једнодушни договор. "
Правило 95. Оци нађоше да је добро да пошаљу писма властели, да се побрине и даје им помоћ да изагнају донатијане. " [1]
"Правило 67. Саборским граматама треба моли-ти властелу да номаже заједничкој мајци, Са-борној цркви, код преступа у којима се нипо-даштава епископска власт.
Тумачење. Они који се пе покоравају речи, ни канонској наредби. властелском руком да буду исправљени. Због тога, дакле, и оци овога сабо-ра подобно расудише да напишу африкијској властели и замоле их да помогну заједничкој мајци. Саборној цркви, код преступа у којима епископи, ниподаштавани подједнако од јере-тика или од непокоривих верника, не могу све-штеничком влашћу да се користе.
Правило 68.' Они који по поганском обичају праве пирове, одбачени да буду.
Тумачење. Ништа заједничко нема верник с не-верником. По томе, дакле, и онима који по поганским обичајима творе пирове – буду ли верници, неће се опростити." [2]
PIROVI su sijela, veselja, proslave, slave. I evo, to je jedan od dokaza da Crkva laže da je Sava bla-goslovio srpsko prehrišćansko u srpskom hrišćan-stvu, velika laž. Nemanjići nisu slavili krsne slave, njihova vlastela nije slavila krsne slave, običnom narodu bilo je zabranjeno da slavi krsnu slavu, a Crkva je laž i služi Ocu laži!
Iz sljedećeg citata Domentijanovog “Žitija Stefana Nemanje” saznaćemo kako su mnogi Srbi Nema-njinom prisilom postali sljedbenici Ortodoksne crkve Nemanjine države. Ovako piše Domentijan o Nemanji:
“I SVE SVOJE OTAČASTVO NAUČI, I SVEČASNU VE-RU HRISTOVU USTANOVI DA SE JASNO I VE-LEGLASNO SLAVI I KLANJA PRESVETOJ I ŽIVO-TVOREĆOJ TROJICI: OCU I SINU I SVETOME DUHU, ISKORENIVŠI JERETIČKU I MNOGOBOŽAČKU PRE-VARU PO CELOME SVOME OTAČASTVU, TAKO DA SVI BUDU HRIŠĆANI, SLUŽEĆI JEDINOME ŽIVOME BOGU, MALI I VELIKI, ROBOVI I SLOBODNI, MLADI I STARI, BOGATI I UBOGI. I NIKO SE NE NAĐE DA SE PROTIVI NJEGOVOJ BLAGOČASTIVOJ ZAPOVESTI; PA AKO SE KO I NE SA LJUBAVLJU OBRAĆAŠE, NO IPAK OD STRAHA PREMA ONOME KO JE ZAPO-VEDIO, NE ZAOSTAJAŠE. I TAKO SE BOŽJOM BLA-GODAĆU I MOLITVAMA PREPODOBNOGA OCA NAŠEGA SVI SE SABRAŠE U SVETU SABORNU I APOSTOLSKU CRKVU POŠTO NJEGOVA DOBRA VERA BEŠE U SPREZI SA VLAŠĆU. RADI TOGA SVA ZEMLJA NJEGOVA OTAČASTVA NAVIČE U JEDNO VREME SLAVITI HRISTA SA OCEM I SVETIM DUHOM.
TADA IŠČEZE OD NAS PREVARNI MRAK IDOLSKE PREVARE MNOGOBOŽJA I MOLITVAMA PREPO-DOBNOGA OCA NAŠEGA JAVIŠE SE PO CELOM OTAČASTVU NJEGOVU ZRAKE DOBRE VERE, I RAZRUŠIŠE SE ŽRTVENICI, PODIGOŠE SE CRKVE HRISTOVE, I RAZBIŠE SE IDOLI A JAVIŠE SE IKONE SVETIH; BESI POBEGOŠE, A SVEČANI KRST HRISTOV OSVETI SVU ZEMLJU....” [3]
Stefan Prvovenčani o tome detaljnije piše, a Domentijan to spominje malo kasnije i evo šta kaže misleći na Nemanju:
"…I blagdaću datoj ti od Boga prelesni mrak bez-božnih jeretika odagna i jeres njihovu istrijebi, i kapišta njihova razruši, i idole njihove skrši, i zlo-slovnu pamet njihovu zlu istrijebi i slavu njihovu bez ostatka ugasi….” [4]
Ka se o Srbima govori, svi znate šta je SLAVA.
..............................
[1] Miodrag M. Petrović, Zakonopravilo Svetoga Save; Eparhija žička • manastir Žiča, Manastir Žiča, 2004, str. 380.
[2] Ibid. str. 366-367.
[3] Život Svetoga Simeuna, napisao Domentijan, na svijet izdao Đura Daničić, Državna štamparija u Beogradu, 1865, str. 30-31.
[4] Stefan Prvovencani, Zitije Svetog Simeona, Glava VI.

No comments: