Sunday, July 2, 2023

O CRKVENIM LAŽIMA DA JE SVETI SAVA PAPU SMATRAO JERETIKOM


"O crkvenim pravilima i starešinstvu. Zapovedamo, dakle, da ravan zakona imaju sveta crkvena pravila koja su izložila i potvrdila sveta četiri sabora, i to: u Nikeji tristaosamnaest, i u Konstantingradu sto i pedeset svetih otaca, i dvesta otaca prvog sabora u Efesu, na kojem Nestorije bi osuđen; takođe i u Halkidonu šesto trideset svetih otaca. Jer, dogme napred pomenuta sveta četiri sabora kao Božan-stvena pisma čuvamo. Toga radi i zapovedamo da po tim odredbama preosvešteni papa Staroga Rima prvi bude, odnosno najstariji od svih episkopa, a preblaženi episkop Konstantingrada - Novoga Rima drugi po redu da bude, po preosveštenom papi apostolskog prestola Staroga Rima, a od svih dru-gih počastvovaniji da bude preblaženi episkop Prve Justinijane, grada našeg otačestva i da uvek ima pod svojom upravom episkope oblasti i sve ostalo što sledi." [1]
Arhiepiskopiju u Prvoj Justinijani (Justiniana Prima) obnovio je 1143. romejski car Aleksa I Komnen i nakon rimskog pape, kao prvog po časti, patrijaraha iz Konstantingrada kao drugog i kao trećeg po časti u Srbiji Sava zapovijeda starješinu iz Prve Justinijane, dakle Savina arhiepiskopija nije bila autokefalna Crkva kako nam iz SPC lažu.

..............................

[1] Miodrag M. Petrović, Zakonopravilo Svetoga Save; Eparhija žička • manastir Žiča, Manastir Žiča, 2004, str. 723) str. 639-640.
 

No comments: