Saturday, March 6, 2021

SVETI VLAHO I VLAH

             U kakvoj su vezi SVETI VLAHO i VLASI? VLAHO je SUNCE, a VLAH je služitelj SUNCA. Kako to dokazati? Vrlo lako: uporednom lingvistikom!

        Sanskritsko LAS, LASA znači SVJETLOST, SJAJ, ISKRIČA-VOST, PLAMEN, BLJESAK!

        Pošto je većina današnjih Srba porijeklom od Tračana, Iliria ili Kelta, prvo u njihovom jeziku tražiti smisao imena VLAHO I VLAH. Tako nalazimo da u srpskom imenu LAZAR kao i u sanskritu i u keltskom (gaeliku) postoji riječ LAS (1) sa istim značenjem: SVJETLOST, SJAJ, ISKRIČAVOST, PLAMEN, BLJESAK! I gle: V LAS > VLAS!

        Pošto je glas V ispred riječi LAS prijedlog U, to znači da VLAS znači U LAS, tj. "onaj koji je U SVJETLOSTI, U SJAJU, U BLJESKU". Ali šta ćemo sa oblicima VLAH i VLAHO? Da vidimo:

     a) VLAH se sastolji od V-LA-H,

     b) VLAHO se sastoji od V-LA-HO

Obje riječi počinju glasom V koji je u starini bio prijedlog U za označavanje mjesta. Tako bude:

      a) V LA-H = U LA-H,

      b) V LA-HO = U LA-HO

 Glas V u riječi VLAHO je prijedlog mjesta sa značenjem U (u nečemu). A šta je LA? Idemo u potragu za značenjem oblika LA onako kako se to u uporednoj lingvistici radi: prvo se traži u najbližim srodnim jezicima, a ako tu nema, traži se se u ostalim jezicima.

         Sanskritsko LATᾹ sadrži osnovu LA. Riječ LATA znači LINIJA. Srpsko LATICA (cvijeća) takođe je LINIJA od sredine cvijeta i takođe sadrži osnovu LA koja nosi značenje riječi LINIJA.

         Srpsko VLAT sadrži sanskritsko LAT- jer i VLAT je LINIJA trave. Keltsko (gaelik) SLAT je ŠTAP, DUŽINA, GRANA i u sebi ima LAT- (2). ŠTAP je takođe LINIJA. Trava SLAT (SLATKOVINA ili SLATINA) dobila je ime po tome što se penje se uz SLAT, tj. uz ŠTAP.

         Otkud LAT- u srpskom ZLATO: Z-LAT-O? Zato što ZLATO SJA i BLJEŠTI. Danom SJA i BLJEŠTI Sunce i zato u gaeliku LATH znači DAN (3).

         Sunce je krug, a iz kruga na sve strane pružaju se LINIJE zraka. Ti zraci su Sunčeve LATICE i skoro svaki cvijet svojim centrom i LATICAMA okolo liči na Sunce. Riječ LA znači SUNCE i da je to tačno, evo dokaza:

         "Polinezijsko ime za Sunce bilo je RA, LA ili A (drugi dijalektski ekvivalenti su RAA, LAA i AA)." (4)

        "Persijsko ILĀH znači BOGOVI, dok ILĀHAT i ALĀHAT znače SUNCE." (5)

 U oba citata iznad imamo LĀ sa značenjem SUNCE isto kao i svim prethodno nabrojanim primjerima. I sad u imenu VLAHO imamo dvije jasno definesane riječi:

     1. V = U

     2. LA = SUNCE

 VLAHO < VLA-HO

U starokeltskom jeziku postojao je glas V i dokaz za to su imena mnogih keltskih plemena: Varciani, Veragri, Vergunni, Veroduni, Vertamocorii, Vesubiani, Vindelici, Vocontii, Volcae, itd. Vremenom je glas V prešao u glas U i danas u gaeliku nema V. Tako kod zapadnih Kelta, davno odvojenih od matice na Balkanu, glasovna grupa VLA- posatala je ULA. Danas u gaeliku ULA je DUGA VLAS trave ili kovrdžava KOSA, a može da bude i GRANA (6). Pošto je to tako, riječ VLAH znači isto što i ULAH i tu je ključ: ULAH postoji u persijskom ULĀHAT što znači SUNCE, BOŽANSTVO, SLUŽBA (7).

         Pogledamo li u Sunce, njegove zrake su VLASI, LATICE, LINIJE ili GRANE. VLAHO je VLASO, tj. VLASATO (BLJEŠTAVO) SUNCE PROLJEĆA, SVETI VLAHO, a VLAH je VLAHOV, tj. VLASOV SLUŽITELJ.

 ...............................

        (1) Edward Dwelly, A Gaelic Dictionary, Specially Designed for Beginners and for Use in Schools, Vol. II, Published by Herne Bay: E. Macdonald & CO., The Gaelic Press, 1902-, pg. 570.

         (2) R. A. Armstrong, Gaelic Dictionary in Two parts: I. Gaelic and English. II. English and Gaelic, London, Printed for James Duncan, 37, Paternoster Row; 1825, pg. 498.

        (3) Ibid., pg. 344.

        (4) Robert W. Willimson, Religious and Cosmic Beliefs of Central Polynesia,Volume I, Cambridge, At The University Press, 1933, pg. 96.

        (5) Francis Johnson, A Dictionary, Persian, Arabic and English, London: W. H. Allen and Co., 1852, pg. 152.

        (6) Edward Dwelly, Ibid., Vol. III, pg. 996.

        (7) Francis Johnson, Ibid.

No comments: