Tuesday, January 23, 2024

JU, JUN, JUNE I JUNAK

     Ovih zadnjih dvadesetak godina neko Srbima natura nekakav kalendar sa nazivima mjeseci kakve Srbi nikad u cjelini nisu koristili, nego su to lokalni seoski nazivi iz raznih oblasti srpskog prostora. U tom novokomponovanom turbo-mje-secoslovu ima i izmišljenih naziva koji sa zdra-vim razumom predjašnjih srpskih  seljaka veze nemaju, npr. mjesec ŠUMOPAD. To je zaista ne-čiji s uma pad, jer jedno je (O)PADANJE LIŠĆA u oktobru, a drugo je u tkz. “goloj sječi” PADANJE ŠUME.

   U svim srednjovijekovnim poveljama srpskih vladara nazivi mjeseci su po rimskom kalen-daru. Rimljani su te nazive u svoj od 8. v. st. ere tek stvarani latinski unijeli iz jezika Rasena (Etruraca) i jezika keltskih stanovnika Apenin-skog poluostrva, a oni su to naslijedili iz jezika svojih predaka iz prapostojbine Ilirije, Male Azije i Levanta.

    U nekoliko sljedećih lekcija pokazaćemo i dokazaćemo da su “latinski nazivi mjeseci” rim-skog julijanskog kalendara izvorne srpske riječi, jer etimologija razbija svaku jezičku i ideolosku laž u lingvistici. U tom poslu počinjemo od JU-NA, jer je mjesec LJETA i mjesec najvišeg i naj-jačeg SUNCA.

    Etimolozi engleskog misle da je englesko JUNE od latinskog JUNIUS, koje je možda istog korijena kao i latinsko JUNIOR [1], a to je san-skritsko YUVAN sa značenjem MLAD [2].

  U engleskom JUNE, francuskom JUIN, latin-skom JUNIUS, latinskom JUNIOR i sanskrit-skom JUVAN zajednički korijen je JU koje u galskom znači MLAD; BOG [3]. Pošto JU znači BOG, JUNAK je BOŽANSKI, jer mu je djelo SLAVNO, SJAJNO:

a) JU > JUN > JUNE > JUNAC (junac je simbol Sunca); 

b) JU > JUNO > JUNOŠ, JUNOŠA (mlad čovjek u najboljoj muškoj snazi);

b) JU > JUN > JUNAK

    U jednom danu JUNA sastaju se proljeće i ljeto. U tom danu završava se proljeće i počinje ljeto. Sanskritsko YŪNI znači SPOJ, JEDIN-STVO [4] i to je taj dan JUNA sa vertikalnom crtom između polovina godine.

    Ljeto je najtoplije doba i srpsko JU u JUG znači TOPLO, jer JUGOVINA s JUGA dolazi i snijeg topi. JURAJ je starih Srba BOG PRO-LJEĆA, a sanskritsko JŪRṆI znači JAR, JARA, ŽAR, PLAMEN, SUNCE [5].

    Već je oko 2500 godina kako ljeto nastaje u JUNU, dakle je JUN kao ime mjeseca staro najmanje 2500 godina, a možda se oduvijek mjesec najjace snage sunca i početka ljeta zvao JUN.

     Posebno je zanimljiva tvrdnja Petra Skoka da je JÛG sveslavensko (osim Poljaka), prasla-vensko i da je prvobitno značilo POLOŽAJ SUNCA U PODNE KADA JE NA NAJVIŠOJ TACKI, PODNE se zvalo JUG [6]. U ovom JUG je galsko JU sa značenjem BOG i zato gal-sko JUGH i JUGHEA znače SUDIJA [7]. BOG je PRAV sudija i on je BOG PRAVDE, SUNCE PRAVDE NA NAJVIŠOJ TAČKI NEBA. 

..............................
    [1] Walter William Skeat, An Etymological Dictiona-ry of the English Language; Oxford: The Clarendon Press, New York: Macmillan & Co., 1893, p. 311.
    [2] Ib.
    [3] Jean-Baptiste Bullet, Mémoires Sur La Langue
 Celtique, Tome III; Besançon: Claudi-Joseph Daclin, 1759, p. 53.
    [4] Monier Monier-Williams, A Sanskrit-English Dic-tionary; Oxford, The Clarendon Press, 1960, p. 856.
    [5] Ib. p.
    [6]
Petar Skok, Etimologijski rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika, Knjiga I; JAZU, Zagreb, 1971, str. 784.

No comments: