Sunday, March 12, 2023

NACIJA I NAROD

     Riječi  NACIJA i NAROD dva su sinonima, dvije srpske riječi istog smisla, od kojih je NACIJA starija srpska riječ od srpskog NAROD.

     Riječ NAROD je od NA + ROD. ROD je ime BOGA SUNCA iz srpskog slovenskog vremena. Rusi nisu imali SVETOVIDA, nego BOGA RO-DA, BOGA koji je IZRODIO NAROD. Postojala je i BOGINJA RODA, ona BOGINJA što je ušla u narodno kazivanje kao ptica RODA koja donosi djecu na svijet. Tako je i otadzbina, kod Rusa RODINA. BOG ROD odgovara SVETO-VIDU kod zapadnih Slovena i kod SRBA, iako je i kod SRBA u slovenskom periodu pored SVE-TOVIDA bio poznat i BOG ROD.

     Riječ NACIJA izvorno potiče iz hetitskog, tj. hetskog NAS. U hetskom je zvanično otkrivena riječ NAS uklesana u hetske natpise [1].

     Posto su HET, GUT i GOT istog su značenja, tri riječi istog smisla [2], a GOTi sto kao i GET [3], dakle je NAS i getska i gotska, tj., tračanska, jer su Geti, Goti i Tračani isti narod, odnosno riječ je i kimerijska, jer su Tračani i Kimeri (ka-sniji Kelti) isti narod [4]. Hetitsko NAS odgovara kasnijem srpskom NAŠ, a bukvalno značenje ove riječi vezano je za SUNCE [5]: VATRA, SJAJ, TOPLINA, STARATELJSTVO, ZAŠTITA, ZAKLON, NASTREŠICA. U gotskom NASJAN osnova NAS daje riječi značenje SPASITI, a NASJANDS je SPASITELJ [6].

     Heti su potomci Gomerovg sina AŠKENAZA, brata TORGAMINOG i strica TALMAZOVOV (TAUROVOG) od kojeg potiču KIMERI i TRA-ČANI, odnosno ILIRI.

     Ime AŠKENAZA je složenica od dvije hetske riječi:  AŠKE + NAS. Riječ AŠKE postanjem je od AŠ, što je u davna vremena značilo VATRA (AŠ je ostalo u srpskom MAŠA i MAŠICE). Pri osmišljavanju “heb-rejskog jezika” početkom nove ere judejski znalci uzeli su hetsko AŠ za hebrejsku riječ sa značenjem VATRA i danas u rječnicima Biblije baš tako je definisana: AŠ  je VATRA.

     Riječ NAS u imenu AŠKENAS znači NAŠ, te ime AŠKENAS znači VATRA NAŠA, u prene-senom smislu SUNCE NAŠE. U govoru S pre-lazi u Z i od AŠKENAS postaje AŠKENAZ: od NAS postaje NAZ. Preko oblika NASCOR u latinskom NAS daje latinsko NATIO [7]. Hitlerovi ezoteristi uzimaju hetsko NAS i od toga izvode njemačko NAZI sa značenjem NAROD.

     Od AŠKENAZA su SKITI koji su su se miješali sa Tračanima, tj. sa Keltima, istorijski Kelto-Skiti. Dakle NACIJA je srpska originalna riječ preko dvije hiljade godina starija od kasnije srpske riječi NAROD, a možda je i prepotopska.

............................
    [1] Ignace J. Gelb, Hittite Hieroglyphs, Vol. I; The University of Chicago Press, Chicago, Illinois,1931-1942. p. 82.
    [2] Laurence Austine Waddell, Egyptian Civilization: Its Sumerian Origin and Real Chronology; London: Lu-zac & Co., 1930. p. 29.
    [3] Nathan Lazarus Benmohe, Epea Pteroenta: Con-veying Revelations of the Past; Dublin: The University Press, 1860, p. XXI.
    [4] Strabo, I, 3, 21; XIII, 1, 8.
    [5] Jean-Baptiste Bullet, Mémoires Sur La Langue  Celtique, Tome III; Besançon: Claudi-Joseph Daclin, 1759, p. 194.
    [6] Joseph Wright, Grammar Of The Gothic Langu-age, Oxford, The Clarendon Press, 1910, p. 337.
    [7]
Francis Edward Jackson Valpy, An Etymological Dictionary of the Latin Language; London: Printed by A. G. Valpy, 1828, p. 280.

No comments: