Sunday, April 28, 2024

O SRPSKOM KRALJU STEFANU UROŠU II MILUTINU


Srpski kralj Stefan Uroš II Milutin vladao je od 1282. do 1321. U istoriji je ostao upamćen po ženidbi petogodišnjom Simonidom i osljepljavanju sina Ste-fana Dečanskog.

Ovaj Milutin ženio se pet puta. Peti brak sklopio je u svojoj 46. godini sa petogodišnjom romejskom princezom Simonidom 1299. godine. To je u cijeloj istoriji ljudskog roda bio najneprirodniji, najper-verzniji i najpedofilskiji brak. Šest je godina Milutin bio stariji od svog punca, romejskog kralja An-dronika II Paleologa.

Po ugovoru Simonida je u proljeće 1299. dovedena u dolinu Vardara sa grupom zarobljenika određenih za razmjenu. Dogovor je bio da se bračni odnosi neće činiti dok Simonida ne navrši 12 godina, što se u to vrijeme po kanonima Pravoslavne crkve sma-tralo polnom zrelošću (nemojmo se čuditi tome, jer po "crkvenom svetom predanju" i "Bog je Duhom Svetim začeo sina sa 13-godišnjom Marijom").

Kad je izvršena pomenuta razmjena zarobljenika i kad je petogodišnja Simonida iz romejske grupe prešla u grupu kralja Milutina i njegove garde, Milutin sa svojom svitom biva od romejskog cara pozvan u Solun. Uz silne darove Milutinu i njegovoj sviti raskošna proslava vjenčanja trajala je nekoliko dana. Tada kao carev zet, Milutin je prema obi-čajima imao pravo da cara Andronika nazove "gospodinom i roditeljem", što je čast i prilika koju je srpski kralj u zvaničnoj zdravici iskoristio.

Simonida je prvi put silovana od Milutina u njenoj osmoj godini i tako kroz svo njeno djetinjstvo. Zbog poderane materice i čestog krvaljenja ni u zrelog dobi Simonida nije mogla rađati.

Taj srpski kralj Milutin veliki je crkveni svetac i obilježava se 24. oktobra po gregorijanskom, tj. 11. novembra po julijanskom. Mnogi pravoslavni Srbi slave Milutina kao svoju Krsnu slavu i kućnog zaštitnika. Ovo je samo primjer koliko jedan narod fanatizovan lažima svog kulta može izgubiti te-meljna sveta božanska načela i postati umno, duhovno i duševno perverzno bolestan i opasan po okolinu.

No comments: