Wednesday, November 1, 2023

EBER NIJE ČOVJEK, NEGO VISOKA ZEMLJA, KOPNO

Biblija je sva u kodovima i mnoštvo riječi ne znači bukvalno to što tamo na prvi pogled izgleda, nego im je smisao ukriven u tajnom značenju. Tako biblijsko ime EBER ima svoje tajno značenje, iako u bukvalnom čitanju biva sugerisano da je to ime čovjeka.

Riječ EBER (῞Εβερ) je od dvije galske riječi: EV + ER (ne zaboravomo da su u Palestini i širom Bliskog istoka skupa sa Semitima bili nastanjeni Kimeri, tj.Tračani). Gali su Kimeri, tračanski Brigi ili maloazijski Frizi po kojima je maloazijska GALATIJA dobila svoje istorijsko ime, po kojima je u Palestini nazvano GALILESKO jezero u pokrajini GALILEJI.

Galsko EB znači NA [1]. U srpskom NEBO josnova je EB. Da bi nešto stajalo NA nečemu, ispod mora biti tvrdi oslonoc, držač, nosač i to je ER u EBER.

Bretonsko ER, dakle keltsko ER, znači BORAVIŠTE, STANIŠTE, TLO, ZEMLJA, KOPNO [2]. U hebrejskom to je ERTZ, u kaldejskom ARTHA, u indoarjanskom siraiku ARTHO, u koptskom ERTOSI, u arapskom ERZ, u punskom ERT, u gotskom AIRTHA, AIRDHA; u teutonskom ERDA, u njemačkom ERD, u grčkom ERA, u španskom ERA, u flamanskom EERD, u starosaksonskom EARD, EORD, u staronjemačkom HERTHA engleskom EARTH, u švedskom i danskom JORD [3]. U srpskom još postoji riječ JORDAM, JORDAMITI sa značenjem DRŽATI SVOJE “JA” NA VISINI, PONOS, SLAVA, SILA [4]. To je stara ilirska riječ koja postoji i u turskom. Od JOR je izvedeno JORGOVAN i JORDAN. ER i JOR su sinonimi. JOR je u galskom IOR sa istim značenjem kao bretonsko ER [5]. Kimersko, tj. Ilirsko, JOR i galsko IOR postanjem su od OR [6], istog značenja kao bretonsko ER koje se nalazi u tračanskom GER, GERMA sa značenjem TOPLOTA, VATRA, ŽERA. ER je u HERA, HERKULES, HERCEG, HERCEGOVINA.
Dakle, EBER znači VISOKO TLO, VISOKA ZEMLJA, VISOKO KOPNO. I šta je vezano za EBERA, tj. za VISOKO TLO, za VISOKU ZEMLJU, za VISOKO KOPNO. Pogledajmo:

“A Eberu se rodiše dva sina: jednom bješe ime Faleg, jer se u njegovo vrijeme razdijeli zemlja, ...” (Postanje, 10, 25)

FALEG (Φαλέγ) je sa osnovom FAL. Galsko FAL znači UTOR, RASJELINA, PUKOTINA (falinka), RUPA; MNOGO [7].

I gle šta je ukriveno u imenu FALEG: to je vrijeme u kojem su se razdijelili narodi, vrijeme velikog zemljotresa u kojem je srušena vavilonska kula i u kojem je ondašnje KOPNO, tkz. “Prazemlja” ili “Pangea”, popucalo na rasjeline i podijelilo se na mnogo kontinenata. I sve je to bilo u vremenu između 2525-2316. st. ere, dok cionističko-iluminatski evolucionisti to datiraju u vrijeme prije oko 200 miliona godina. Bezbožne budaletine koje varaju ateiste i glupe vjernike!

………………
[1] Jean-Baptiste Bullet, Mémoires Sur La Langue Celtique, Tome II; Besançon: Claudi-Joseph Daclin, 1759, pg. 526.
[2] Ibid. pg.
[3] Ibid.
[4] Adolf Miroslav Richter i Adolf Joz. Balmann, Ilirsko-nemacski i nemacko-ilirski rukoslovnik, Parvi illiti: ilirsko-nemacski dio; U Becsu, kod Mihailja Lechnera, knjigara Sveucsiliscta,1839, st. 192.
[5] Jean-Baptiste Bullet, Ibid, Tome III, pg. 49.
[6] Ibid. pg. 220.

[7] Ibid. Tome II, pg. 565. 

No comments: