Monday, July 10, 2023

PORIJEKLO RUSKOG KRSTA


 


    Ovaj petroglif nalazi se u sjeverozapadnoj Rusiji (Lake Onega, Cape Besov Nos, Karelia, Russia). Procjene njegove starosti su različite, ali je jedno sigurno: stariji je nekoliko hiljada godina od vremena postanka hrišćanstva .

Zvanično se tvrdi da su krst dodali ruski monasi u 15. vijeku, koji su ovu antropomorfnu figuru Sunca nazvali đavolom (besom). Međutim, pogledamo li trougao sa krugom Sunca u dnu (koji nije hršćianski simbol) i kad vidimo krug Sunca uz glavu figure, logično je da su trougao (zimski solsticij) i krug Sunca uz glavu (ljetni solsticij) bili spojeni. Da je to zaista tako bilo, svjedoči još uvijek vidljiva uklesana cik-cak linija od trougla do Sunca.

Dakle šta je ovaj krst? Krst je vrijeme godine: trougao u dnu je zimski solsticij, prvi dan zime. Kosa prečka donjim krakom pokazuje izlazak Sunca na zimski solsticij (sjeveroistok, 23.5 stepeni južnog) neba). Gornjim krakom prečka pokazuje zalazak Sunca na ljetnji solsticij (prvi dan ljeta: sjeverozapad, 23.5 stepeni sjevernog neba).

Sve to svjedoči ugao ove prečke prema horiznotalnom pravcu iz centra gdje ona presijeca vertikalu krsta: 23,5 stepeni i to je ugao kojim se Sunce kreće: 23,5 stepeni ispod nebeskog ekvatora na dan zimskog solsticija (prvi dan zime) i 23,5 stepeni iznad nebeskog ekvatora na dan ljetnog solsticija (prvi dan ljeta).

Gornja, horizontalna prečka obilježava proljeće (desni krak) i ljeto (lijevi krak). Znak T u vrhu krsta je najviša sjeverna tačka Sunca na prvi dan ljeta, tj. na ljetni solsticij (zato je i Sunce prikazano iznad te tačke).

Monasi su mogli jedino da uklešu ono IC XC u vrhu krsta i ništa vise, ali je veliko pitanje: zašto bi monasi pored lika đavola uklesivali krst i Hristovo ime? Oni su onim IC XC samo sakrili istinu o postojanju tog krsta mnogo prije vremena primanja hrišćanstva u Rusiji.

Isti takav krst nalazii se na ruševini prehrišćanskog hrama u Polju Grabovica kod Bileća u Hercegovini.

Dodao sam i fotografiji Svetovidovog kumira iz zida crkve u smederevske tvrđavi: desna ruka Svetovida tačno je pod 23.5 stepeni prema sjeveroistoku što na horizontu označava mjesto izlaska Sunca na prvi dan ljeta, na Vidovdan.

No comments: