Monday, July 13, 2015

PORIJEKLO KAMENIH KUGLI

Kamena kugla iz Kostarike.
 
        Širom svijeta nalaze se misteriozne kamene kugle, koje izazivaju čuđenje i bude ljudima maštu o svom postanku. Otkud one i kako su postale objasnićemo u ovom prilogu, a da bismo to objasnili, uzećemo kao polazište opis jednog metorita palog u blizini Soko-Banje 1877. godine. 
        Govoreći o sastavu meteorita palog kod Soko-Banje dr Josif Pančić spominje tri vrste "umetaka" (sastava) u meteoritu i za treću vrstu kaže:
        "Najjače pada u oči treći rod umetaka, jer predstavlja kugle različite veličine, od 0,2-10 mm i tad dosta pravilne, drugda da su te kugle mnogo veće, ne pravilne, po kadšto nalik na rečni oblutak - najveća takova neprevalna kugla ima ove prećnike 30,0 18,0 i 20,0 mm; sve su ove kugle  s polja i iznutra ugasitije od ostale unutarnje mase, a i zrno im je mnogo sitnije; kad se preseku nemaju koncentričnih crta, kao što se to viđa  u drugih meteorita. Kad se te kugle od ostale mase odvale -  kao što se to može da vidi na više mesta na jakovnom prelomu meteorita - one ostavljaju glatke jame."*
       Dakle se u meteoritu nalaze kugle različite veličine, koje kad se odvale od meteorite, u meteoritu ostavljaju glatke jame. Pogledajmo neke meteorite sa takvim jamama: 
 

 

 
Meteoriti sa jamama u kojima su bile kamene kugle.
 
       Pri prolasku kroz Zemljinu atmosferu, a zbog velike brzine i trenja sa vazduhom, meteorit se užari i rasprsne, te neke od kamenih kugli odvajaju se od većih dijelova meteorita koji uvijek ne izgaraju potpuno, nego padaju na zemlju i ostaju na tlu. Eto, to je odgovor otkud pravilne kamene kugle širom Zemlje.
       Najveća kugla Soko-Banjskog meteorita imala je prečnik oko 3,00 cm. U Kostariki se nalaze takve kugle prečnika preko 2 m, ima ih prečnika oko 1,70 m, a najviše ih je manjih prečnika. Veličine kugli zavise od veličine meteorita koji je pao na zemlju, te ćemo prema veličini Soko-Banjskog meteorita i njegovoj specifičnoj težini približno odrediti kolika je bila njegova veličina:
        "Svo meteorsko kamenja što nam je od vlasti predato, ili smo prilikom putovanja u Banju pribrali, iznosilo je preko 49 kilograma, što će po svoj prilici da bude veća polovina svega onoga, što je ovom prilikom na zemlju palo, ..."**
        " Specifična je teža našem meteoritu 3,502, srednja cifra od dva merena komada bez kore; gorespomenute (str. 263) nepravilne kugle 3.451" ***
        Ako je veća polovina Sokobanjskog meteorita bila 49 kg, onda je njegova srednja veličina bila oko 45 kg, što znači da je ovaj meteorit bio težak oko 90 kg. Pomoću srednje specifične težine  meteorita da se izračunati da je meteorit (u slučaju da je bio kao kugla), imao prečnik oko 36,6 cm. I sad ćemo veličinu prečnika meteorita uporediti sa veličinom prečnika najveće kugle u ovom meteorite, a najveća kugla je imala prečnik 3,00 cm:
 
        36,6 : 3 = 12,2 cm
  
Broj 12,2 je razmjera odnosa prečnika meteorita i prečnika njegove najveće kugle. Na osnovu ove razmjere sad možemo izračunati približne prečnike  svih meteorita po veličinama njihovih kugli. Kao primjer uzećemo neku najveću kuglu iz Kostarike čiji je prečnik oko 2,00 m i njen prečnik u centimetrima pomnožićemo sa razmjerom 12,2 (cm):
 
        200 x 12,2 = 2440 cm = 24,40 m = prečnik meteorita iz kojeg je ispala kugla prečnika 200 cm. Ako pretpostavimo da je srednja specifična težina ovog meteorita bila 3,502  (kao specifina težina Soko-Banjskog meteorita), onda je težina ovog kostarikanskog meteorita bila oko 27 637 tona. Ako li je specifična težina kostarikanskog meteorita bila manja, onda su i njegova veličina i težina bile manje, ali ne mnogo. Dimenzije jesu ogromne, ali i kataklizma biblijskog potopa takođe je bila užasno ogromna.
 
       Sa specifičnom težinom 3,502 a vidimo koliko su bili veliki i teški meteoriti čije su kugle imale sljedeće dimenzije:
 
- kugla prečnika 100 cm odgovara meteoritu prečnika 1220 cm sa težinom oko 3329,6 tona,
- kugla prečnika 80 cm odgovara meteoritu prečnika 976 cm sa težinom od oko1704,76 tona,
- kugla prečnika 60 cm odgovara  meteoritu prečnika 732 cm sa težinom oko 719 tona,
- kugla prečnika 30 cm odgovara meteoritu prečnika 366 cm sa težinom oko 90 tona.
- kugla prečnika 20 cm odgovara meteoritu prečnika 244 cm sa težinom oko 26,63 tona,
- kugla prečnika 10 cm odgovara meteorite prečnika 122 cm sa težinom oko 3,33 tone,
- kugla prečnika 5 cm odgovara meteoritu  prečnika 61 cm sa težinom oko 0,416 tona
- kugla prečnika 2,5 cm odgovara meteoritu prečnika 30,5 cm sa težinom oko 52 kg
- kugla prečnika 1 cm odgovara meteorite prečnika 12,2 cm sa težinom oko 3,33 kg
 
Sve kugle nabrojanih veličina mogle su poticati iz pojedinačnih velikih meteorita, a treba imati na umu da meteoriti uglavnom nemaju oblik pravilnih kugli, nego su neki kuglasti, neki nepravilnog izduženog oblika (slike ispod).
 
 
Meteoriti nepravilnog oblika sa kuglastim udubljenjima.
 
Kugle u neesplodiranom meteoritu.
 
Po svetoj geometriji formirane meteoritske kugle poslužile su drevnom umjetniku za isrctavanje solarnih simbola.
 
        Kad su padali ovako ogromni meteoriti iz koji su se širom Zemlje raspršile velike kamene kugle? Padali su u vrijeme velikog biblijskog potopa. Mnoge od ovih kugli pokrivene se muljem, lavom ili sedimentnim stijenama, kao one Francuskoj i u Vrgorcu u Hrvatskoj koje vidimo na slikama ispod:
 
Kamene meteoritske kugle u Francuskoj.
 
Kamene kugle prečnika 2-30 cm na lokaciji Dalmatine kod  Vrgorca otkrivene su 2009. godine pri gradnji ceste  A1 Zagreb-Split-Dubrovnik ("Dalmatine").
 
         "U laboratoriju Geološko-paleontološkog zavoda prepilila se jedna od dvije poslane kugle. Nakon što je pila s dijamantnim sječivom polako počela prodirati u kuglu, desetak okupljenih stručnjaka počelo se šaliti na račun novinskih napisa kako su kugle zapravo jaja dinosaura ili pretpovijesne balote. Šala je prestala u trenutku kad se začuo tup udarac. Iako pila nije oštećena, rečeno je kako je oštrica naišla na nešto tvrdo unutar kugle. Interes je narastao još i više. Sat vremena kasnije, uvijelo se kako je kugla iznutra potpuno drugačija nego izvana. Naime, glatka sivkasta površina ispresijecana je koncentričnim krugovima tamnije nijanse, a centar kugle gotovo je sasvim crn." (dalje.com, hrvatsko izdanje, 15. svibnja 2010. 11:15h)****
 
Presjek kamene kugle iz Vrgorca (crni centar kugle zaustavio je pilu sa dijamantskim sječivom). Sastav tog crnog centra hrvatski geolozi nisu objavili.
 
Vrgorac
 
Hrvatske vlasti su naredile da se nalazište kamenih kugli kod Vrgorca zabetoniraju. Zašto?
 
        Kamene kugle iz Vrgorca imaju one koncentrične krugove koje pri opisu kugli Soko-Banjskog meteorita spominje dr Josif Pančić:
 
        "...kad se preseku nemaju koncentricnih crta, kao što se to viđa  u drugih meteorita."
 
      Kamene kugle iz Vrgorca imaju koncentrične krugove, dakle su one iz meteorita i zato je hrvatska vlast dobila naredbu da ih zabetonira, jer je za svjetske gazde bolje ranije spriječiti, nego li teoriju evolucije liječiti.
 
        "Kad je bilo Noju šest stotina godina, te godine drugog meseca, sedamnaesti dan toga meseca, taj dan razvališe se svi izvori velikog bezdana, i otvoriše se ustave nebeske;
        I udari dažd na zemlju za četrdeset dana i četrdeset noći."
(1.Moj.7,11-12)
 
Šta su ustave nebeske? To je i ono sto štiti Zemlju od meteora. Po Bibliji i Velikoj Piramidi biblijski potop počeo je 18. oktobra 7374,881 godina od početka stvaranja svijeta, tj. 18. oktobra 7355. godine od Početka (2626. god. st. ere). I danas u te dane oktobra Zemlja prolazi kroz pojas meteora Orionida i tada se viđa kiša meteora.

Orionidi
 
Kiša meteora
 
         Dakle je jasno: kamene kugle su iz meteorita koji su padali na Zemlju u vrijeme opšte kataklizme u vrijeme biblijskog potopa.
 
.............................
        *Dr  Josif Pančić, Soko-Banja, prvi meteorit u Srbiji, Glasnik srbskog učenog društva, Knjiga XLVIII, Beograd, 1880, str. 263. Link ka članku: https://archive.org/stream/glasniksrpskoga40drugoog#page/n247/mode/2up
        *** Ibid, str. 265
       
 

No comments: