Monday, August 1, 2022

PREPOTOPSKA LAĐA KOD VIMINACIJUMA

 





















Polovinom marta 2020. javni mediji objavili su da je u blizini arheološkog nalazišta Viminacijum u dugačkom i 3-4 m debelom sloju ilovače na dubini 6-7 metara ispod površine tla otkopan brod dužine između 15 i 16 metara. Ovako je 16. marta na licu mjesta tekao razgovor novinara beogradskih Večernjih novosti sa doktorom arheologije Miomirom Koraćem, direktorom Arheološkog instituta u Beogradu i direktorom Arheološkog nalazišta Viminacijum:

Novinar: “Doktore!”
Doktor: “Molim!”
Novinar: “Gde je Noje? Pošto ste, takli ste barku, a gde je Noje?”
Doktor: “Šta je nama začuđujuće ovde u stvari? Začuđujuće je da imamo jedan brod, za koji u suštini ne znamo kom period pripada, ali ono što znamo je da na osnovu analogije vezano i za mamute koji su ovde nađeni, a nisu oni tako davno nađeni, doduše na nešto većoj dubini, da ova visina koju mi ovde gledamo, nekih 6-7 metara, geološki pripada u stvari jednom periodu za koji ne možemo uopšte da dovedemo u istu ravan sa ovim brodovima. Nemoguće je! Ona govori da je 70 hiljada godina, a brod ne znamo iz kog je perioda. Naravno, danas multidisc…, znamo te stvari koje idu uz to, odnosno pozvali stručnajke da o tome nešto više kažu pa uzeli uzorke i mi naravno očekujemo da nam definišu i kažu iz kog perioda je ovaj brod.“
Vidite li šta se događa: doktor arheologije ne smije da datira artefakt koji je na njegovj lokaciji nađeni brod, on čeka “stručnjake geologije”, tj. čeka odluku svojih nalogodavaca cenzora i njihova odluka postaje zvanična nauka, a ne njegova stručna procjena. Džaba njemu njegov doktorat, on je tu samo platu da prima i izjave cenzora da objavljuje. I cenzori jave da je lađa iz rimskog perioda i gotovo, završena priča. 
Današnjim ljudima tako mozak radi da na svaku zvaničnu odluku samo izgovaraju svoje amin, svoj razum rijetko ko koristi, a razum postavlja pitanja: otkud temelji Viminacijuma i rimski grobovi na metar-dva ispod površine, a ovaj brodić i dva manja čamca monoksila u sloju sive ilovače na 7-8 m ispod i pravac ilovače pruža se pravcem 4-5 m ispod Viminacijuma i rimskih grobova. 

Iako u tim slojevima vade ugalj od stabala kataklizmom potopa ugljenisane šume i fosilizirana stabla tu nalaze, po nečijoj naredbi i nečijem suludom razumu sve je to “iz rimskog perioda”.

      Fosili mamuta ispod nivoa brodića i čamaca, bolje rečeno groblje mamuta, otkopani su na dubinama od 16-27 m. Mamuti su zatrpani muljem potopa prije čamaca, jer su čamci plutali po vodi dok i oni nisu potopljeni muljem i fosilizirani (vinčanska lokacija Belo brdo je na 10 m dubine potopskog nanosa). 

Izvor citata: Viminacijska flota-Miskova barka, Večernje novosti, video,16. mart, 2020.

Izvor nekih slika: Misterija pronađenog broda u Viminacijumu, Nova S, video, 18. mart 2020.

No comments: