Tuesday, August 3, 2021

HIJEROGLIFI NA CRKVENOM MOZAIKU

     Na mozaiku iz 6. vijeka Arhiepiskopske kapele u Raveni prikazan je Isus u uniformi rimskog vojnika kako u desnoj ruci preko ramena drži prebačen krst, a na plaštu ispod pokrivene lijeve ruke upisana su dva egipatska hijeroglifa: ՐΓ.

     Otkud ovdje egipatski hijeroglifi? Crkva je razorila Aleksandrijsku biblioteku 391. godine i sve knjige spalila, barem tako nam pričaju. Time je zaboravljeno čitanje hijeroglifa i tek sredinom 19. vijeka Francuz Žak Fransoa Šampolion (Jean-François Champollion) uspijeva da dešifruje smisao hijeroglifa. Kad gle: na skupocjenom crkvenom mozaiku 6. vijeka u Raveni upisana dva egipatska hijeroglifa!? Ko je u 6. vijeku znao da čita egipatske hijeroglife? Da li je Aleksandrijska biblioteka sva spaljena, ili je dio svitaka ili svi spisi, preneseni u Rim i to danas nazivaju Vatikanska biblioteka i Vatikanski tajni arhivi?

    Na mozaiku je jasno upisano  ՐΓ. Šta jedan pored drugog znače ova dva hijeroglifa? Hajdemo na posao!

Dakle, hijeroglif Ր može da se čita S, moze Ś, a hijeroglif Γ znači QENBT. Tako je po navedenom autoru ispod slike (1), a drugi autor malo detaljnije objašnjava:

     “Hijeroglif KAN je ugao zgrade, ugaoni simbol držan u ruci matere Mesija-djeteta u znaku Riba, jedan od četiri četvrti u kojoj je dijete rođeno. U egipatskom nastavak ponekad slijedi imenicu, a kanp bi prema tome trebao biti kan. Riječ se javlja kao Kanb, Kenbet i Kanteb sa ugaonikom. Ovo je sačuvano na hebrejskom kao KANPH, ugao ili krajevi zemlje. KANPHOTH znači četiri dijela ili ugla zemlje. KANBUT (egipatski) znači mjesto ugla. Kanput je ugao kruga, tj. jedan ugao kuće od četiri četvrti. Put (egipatski) je temelj; bu (ili but) je kamen. Tako Kanbut biva ugaoni kamen temelja.” (2)

IHTUS (Isus) sa znakom Γ (G).

Citirani autor kaže da u egipatskom hijeroglif Γ znači: KAN, KANB, KANP, KANTEB. Tako bi ՐΓ značilo sljedeće: SKAN ili ŚKAN; SKANB ili ŚKANAB; SKENBET ili ŚKENTEB; SKANTEB ili ŚKANTEP; SKANBUT ILI ŚKANBUT i SKANPUT ili ŚKANPUT. Šta znače ove riječi?

     Da bismo odgonetnuli značenja iznad navedenih egipatskih riječi, potražićemo oblikom slične riječi u drugim jezicima, a prvo u drevnom sanskritu: sanskritsko ŚCAND, od korijena CAND, znači SJAJNO BLISTAJUĆI (3). Ako još negdje nađemo riječ sličnog oblika, istog ili sličnog značenja, onda i egipatske riječi upućuju na to. I evo: teutonsko SCAN znači KRESTA (4), a KRESTA je od KRES, tj. VATRA, a VATRA je SJAJ, SVJETLOST. Škotsko SCANSE, SCANCE, SKANCE znači SJATI (5), a škotski SKANEIN je SJAJAN (6). I evo nas pred rješenjem: osnova SKAN u SKANER označava spravu koja prelazi svjetlom preko objekta, preslikava ga i prenosi informacije na štampač koji pravi kopiju, dakle SKANER osvjetljava i osmatra, ispituje i presnimava. Lažu da naziv SKANER potiče od latinskog scandere sa značenjem “penjanje”, nego potiče od škotskog SCANCE, SCANSED  sa značenjem OSVJETLJAVANJE, RASVJETLJAVANJE, ISPITIVANJE (7)Tako dolazimo do odgovora na pitanje šta znače hijeroglifi ՐΓ za koje smo rekli da su najkraćem obliku u riječima SKAN ili ŚKANEgipatsko ՐΓ znači  SJATI, OSMATRATI, IŠČITAVATI, SKANIRATI. Šta on OSMATRA, šta SKANIRA? Evo odgovora u Danilovom kazivanju o vremenu posljednjeg, četvrtog carstva na zemlji:

     “Gledah rogove, i gle, drugi mali rog izraste među onijema, a tri prva roga iščupaše se pred njim; i gle, oči kao oči čovječije bjehu na tom rogu, i usta koja govorahu velike stvari.” (Danilo,7,8)

     Nakon ovog nadam se da ćete shvatiti zašto sam prestao vjerovati u crkvenog Isusa i zašto tvrdim da su crkvu osnovali judejski masoni, da su je dogmatski  uobličili masoni, da njome rukovode masoni i da svim zlom koje se dešava od 2020. godine vojnom disciplinom rukovodi crkva preko judeohrišćanskih masona.

..............................

     (1) E. A. Wallis   Budge, An Egyptian Hieroglyphic Dictionary, Vol. I, London, John Murray, 1920, Plates CXXXI, CXXVIII and pg. 1XI.
     (2) Frank C. Higgins, The Beginning Of Masonry; New York, 1916, pg.  pg. 49.
     (3) Monier Monier-Williams, A Sanskrit-English Dictionary; Oxford, The Clarendon Press, 1960, pg. 1093.
     (4) John Jamieson, An Etymological Dictionary of the Scottish Language, Vol. IV; Paisley: Alexander Gardner, 1882, pg. 236.
     (5) Ibid. pg. 117, 236.
     (6) Ibid. pg. 117.
     (7) Ibid.
   

No comments: