Friday, May 8, 2015

ZAŠTO SMO NA ZEMLJI


       Na priloženoj slici je ženska figurina tripoljsko-kukutenske kulture iz vremena 5500-2750 godina stare ere. Na stomaku figure je romboidni simbol neba, simbol Božjeg razuma, mudrosti i stvaranja. Ovaj romb podijeljen je na četiri dijela znakom X, te znak X sa rombom čini prozor vremena. Pošto je to prozor, kroz njega možemo da gledamo u suprotnu stranu izvan našeg prostora. I šta tu vidimo?
       Na tom prozoru vidimo dvije kratke horizontalne crtice. To je pravac linije nebeskog ekvatora koji dijeli nebo na dva dijela: na sjever i na jug. Ta linija dijeli proljetno i ljetno vrijeme od jesenjeg i zimskog vremena. Proljeće i ljeto su mjesta začeća, rađanja i života, a jesen i zimska mjesta su suprotni tome. U širem simboličnom smislu horizontalni pravac je granica između nebeskog i zemaljskog svijeta, te tako proljeće i ljeto simbolično predstavljaju nebeski rajski, a jesen i zima zemaljski svijet, podnebesje.
       I šta još kroz taj prozor vidimo? Vidimo matericu u kojoj se začinje, stvara i radja zemaljsko tijelo čovjeka (materica je svojevrsna nebeska kapija između onog i ovog svijeta). Ali osim zemaljskog tijela čovjek ima duh i dušu. U duhu su razum, sva ljudska osjećanja i savjest. Ni duh ni duša nisu od tijela? Odakle dolaze duh i duša?
       "Duh je ono što oživljava, tjelo ne koristi ništa".
Kad duh iz nebeskog svijeta inkarnira u novostvoreno ljudsko tijelo, čovjek postaje duša ziva.
      „Bog je Duh.“ (Jovan 4:24)
       "Duh Božji stvorio me je i dah Svemogućega dao mi je život." (Jov, 33.4)
      Čovjekov duh je od Boga i zato smi svi sinovi Božji, djeca Božja. Duh pokreće dušu, duša pokreće tijelo. I kakav duh, onakav čovjek, jer duh napaja dušu, duša napaja tijelo.
       Zašto se rađamo, zašto živimo i zašto umiremo? Šta je svrha, šta je cilj svega toga?
      “Nije li čovjek na vojsci na zemlji, a dani njegovi nijesu li kao dani nadničarski?” (Jov 7,2)
      “Kad vas je Bog poslao u ovaj život, poslao vas je radi nekog cilja; kad vam daje zdravlje, daje vam ga opet radi nekog cilja. Nije li čovek na vojsci na zemlji? a dani njegovi nisu li dani nadničarski? govori pravedni Jov (7, 1). Ako je na vojsci, onda je tu radi vežbanja, borbe i pobede; ako su mu dani nadničarski, onda ga čeka plata na smiraju njegovih dana. No život radi života - i to zemaljski život radi zemaljskog života! - i zdravlje radi zdravlja - to znači besciljan život i besciljno zdravlje. Život i zdravlje pak radi komedije greha - nije li to oštar nož pod grlom? Pet tremova prepunjenih životnim invalidima - o, kakvo čudno vežbalište u strpljenju i nadi u Boga! O, kakva čudna i živa slika, kakvo čudno i opipljivo predskazanje onoga stanja, u kome se uskoro mogu naći i svi oni, koji u gradu okolo banje rasipaju svoj život i svoje zdravlje - i to našto? Na kupovinu greha, na gomilanje greha!” (N. Velimirovic, Omilije)
      Čovjek dolazi s neba od Boga, dolazi na Zemlju da bi kao vojnik Višnjeg Boga i Gospoda nad vojskama odslužio vojsku ratujući sa svim onim što je na Zemlji protivno Božjem poretku, te kao Božji vojnik čovjek treba da se bori za Božju istinu, pravdu i poštenje. Naravno da u toj borbi vojnik i strada sve do smrti, ali to je profesionalni zadatak vojnika, jer vojnik samo kroz borbu stiče herojsku i besmrtnu nebesku slavu:
       "Oče, sačuvaj me od ovoga časa; ali zato dođoh na čas ovaj.” (Jovan, 12, 27)
Da, strah nas koleba, ali zadatak je ispred straha i nema druge već u borbu. Tu ne smije biti sebičnog egoizma iz bilo kakvog razloga, jer nam je borba sveta dužnost. I onaj ko u toj borbi pogine zemaljskim tijelo i onaj ko časno odsluži svoj zemaljski vojni rok i umre prirodnom smrću zemaljskog tijela, kud oni odlaze? Vraćaju se kući na nebo kod Višnjeg Boga Oca, Cara Nebeskog:
       "I vrati se prah u zemlju kako je bio, a duh se vrati k Bogu, koji ga je dao." (Propovjednik 12.7)
       Hoćemo li se pred Oca, arhanđele, anđele i naše bivše tjelesne zemaljske pretke vratiti u slavi ili sa stidom i sramom, zavisi kakav smo rat vodili i kako smo i za koga ratovali: za Pravdu, Istinu i Poštenje, ili za Nepravdu, Laž i Prevaru.
       I zato, narode nebeski i vojsko nebeska, sjetimo se svog zadatka radi kojeg smo došli na Zemlju i svojim duhom Ocu Duhu vojnu službu služimo.


No comments: