Thursday, August 22, 2024

JAHVE JE KELTSKA RIJEČ


  Pošto je od sredine 5. v. st. ere judejska religija tek nastajala prisilnom judeizacijom smjese Kimera, Heta i Palestinaca u Jerusalimu i okolini, normalno je da u Bibliji i hebrejskom jeziku ima puno keltskih, tj. tračanskih, odnosno srpskih riječi. Jedna od tih riječi je JAHVA, ime judejskog boga. Njegovo ime bilo je strogo zabranjena tajna i pisalo se JHVH, jer samoglasnici u starim biblijskim spisima nisu pisani, a izvorno sa samoglasnicima JHVH je JAHVAH. To su dvije kimerske, tj. keltske  riječi, odnosno tračan-ske, tj. stare srpske riječi: JAH + VAH.

 Galsko JAH nosilac je značenja JAK, STVARA-LAC [1]. Galsko VAH zanačenjem je isto galskom GWAL [2] koje znači OBILAN [3]. Tako JHVH, tj. JAHVAH znači STVARALAC OBILJA i to je SUNCE i BOG SUNCA, STVORITELJ SUNCA.

  Kod Tračana od JAH je izvedeno JAHAČ, trački KONJANIK HEROJ, ruski GEROJ (герой). Narav-no da je to VRELO SUNCE. Prelaskom glasa H u K od JAH dobijeno je srpsko JAK i JAKNA. Tako je nazvana JAKIJA (trag od rane), jer je kao trag kao TRAKA, ZRAKA. 

 Tehnološkim razvojem i promjenama načina života i rada mnoge riječi nestaju sa nestankom dota-dašnjih poslova i raktila (alata) kojim su se ti poslovi obavljali. Tako je iz srpskog nestala ilirska ri-ječ JAKIN sa značenjem UGAO, KUT [4] i  to je grafički prikaz jedne oko Sunca ZRAKE kao zuba, ovako: Λ. Glas O u UGAL postanjem je od L iz starog UGAL. GAL je u GALI, GALICIJA, GALA-TIJA, GALILEJA.

   Govoreći o imenu JHVH, ispod citirani autor kaže o znakovima horoskopa: 

   “Pravo ime Božanstva jednostavno nije bila riječ, već broj izgovoren kao riječ JHVH ili 10 + 5 + 6 + 5, ili ‘26’, Jehova. Četiri glavna znaka su drugi, peti, osmi i jedanaesti: 2 + 5 + 8 + 11 = 26. Ova četiri znaka predstavljaju objavljenu Božju riječ, u hriš-ćanskoj simbologiji simbol četvorice jevanđelista, a sve je preuzeto iz viđenja Jezekilja i Danila." [5]

  Da kažemo i to da je kod Vavilonaca zodijačkom znaku ORAO pripadalo mjesto koje se kasnije preimenuje u ŠKORPION:

  "Kao što su četiri vitalne tačke zodijaka označene sa četiri znaka Bik (Bull), Lav (Lion), Škorpija (Ea-gle) i Akvarijus (the Man), tako je odnos Herkulesa prema zodijaku naglašen njegovom vezom sa karakteristika ova četiri znaka." [6]

   U hrišćanstvu se pomenuta četiri znaka preko jevanđelista Mateja (ČOVJEK), Luke (BIK), Marka (LAV) i Jovana (ORAO) vežu sa Isusom: OVAN (Ari-es) je PRVI znak horoskopa, DRUGI je BIK (Taurus, Bull = 2), PETI je LAV (Leo = 5),  OSMI je ŠKORPION, vavilonski ORAO (Scorpio = 8), JEDANAESTI znak ČOVJEK (Aquarius = 11). Zbir navedenih brojeva je 26 i to je po brojevnoj vri-jednosti hebrejskih slova JHVH, dakle u crkvenoj ikonografiji BIK, LAV, ORAO i ČOVJEK zamjena su za riječ JAHVE.

 I tako vidimo da je sva biblijska priča o Hebrejima prije 5. v. st. ere izmisljena priča hazarskih va-vilonskih masona koji tek od tog vremena počenju osmišljavati Bibliju, judaizam i judaizacijom stvarati Judeje. To je i razlog zašto Herodot ne spominje Hebreje kao narod koji se obrezuje [7], jer u to vrijeme Hebreja nije bilo.

..............................
[1] Jean-Baptiste Bullet, Mémoires Sur La Langue Celtique, Tome III; Besançon: Claudi-Joseph Daclin, 1759, p. 36.
[2] Ib. p. 464.
[3] Ib. Tome II, p.694.
[4] Petar Skok, Etimologijski rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika, Knjiga I; JAZU, Zagreb, 1971, str. 750.
[5] Frank C. Higgins, The Beginning Of Masonry; New York, 1916, pg. 106-107.
[6] Harriette Augusta Curtiss and F. Homer Curtiss, The Key of Destiny, Sequel to "The Key to the Universe"; The Curtiss Philosophic Book Co., Hollywood, California, 1923, p. 80.
[7] Herodot, 2, 106.

No comments: