Friday, September 1, 2023

ETIMOLOGIJA PEMBAVE BOJE

  

Piskavac (Succisa pratensis)

Ruski МОЛОКО je srpski MLEKO, MLIKO, MLIJEKO.

     “MOLOĆ, MOLK, vatra, sunce. Fen, Tauloć, Moloć, sve su imena sunca.” (1)

     Kod Amonićana MOLOĆ je MOLEK (2).

     “Druidi su razlikovali Malk, kralj, i Molk, vatra, sun-ce.” (3)

     Podnevno sunce je BIJELO, ruski MOLOKO je MLEKO i postanjem od MOLOK, što je u starini značilo boju sunca, boju svjetlosti. Srpsko MOLER je čovjek koji farba, boji, kreči.

      Kod nekih naroda Indonezije i Papua Nove Gvineje MO znači SUNCE (4). Ovo MO je u srpskom MOĆ, postanjem od MOT koje je dalo MOTANJE, MOTOR; MOBILAN, MOBILIZACIJA; MOTRITI; MODAR; MODEST (čedan); MOTKA; MOBA.Toplo vrijeme kad se kravi napolju je MOLAJČINA (Poljica, Dalmacija) (5). Od MO je izvedeno MOMAK (MO MAG), MOMA, MONARH (grčko μόνος znači “sam”), MOLITI, MORAL, MONASTIR, MONAH, MOMENAT, MONETA, MOST, MOSUR, MOSOR (ime planine), MOROVLAH, MOŠNJE, MOZAK,  itd. U keltskom gaeliku MÒR znači MOĆAN,  VELIK, VISOK, KRŠAN, PLEMENIT (6). Keltsko MOR nalazi se u srpskom MORGA (dugačka motka) što je aluzija na Sunčevu ZRAKU: Sunce je MO, zraka je MORKA > MORGA.

 
     Od feničanskog PENISUS sa značenjem SUNCE (7), skraćenjem izgovora dobijeno je PENIS. U PENISUS osnova je PEN, ista osnova koja se nalazi u engleskom PENCIL, pisaljka; zatim u PENDANT, ukras, sjaj, a prvi engleski novac PENNY bio je od SREBRA. Novac kod Čeha je PENÍZE, Dalmatinci kažu PENEZI.

     U riječima PENISUS, PENIS, PENNY, PENÍZE, PENEZI osnova je PEN:

     “Ali, ako je dictio razumljiva riječ sa nekim značenjem, šta ona tačno označava? Ovo je ključno pitanje za svaki pokušaj objašnjenja u jeziku od drevnih vremena do danas. U uobičajenoj upotrebi govorimo o riječima koje označavaju nešto. Pen znači ovo nešto što ja držim u svojoj ruci dok ovo pišem. Dakle, to i jest i nije. Ovo nešto u mojoj ruci zove se pen, da, ali je bezbroj toga sa sličnim oblikom i funkcijom (i oni sa  različitom, npr. pigpens). Ono što riječ pen znači nije ništa od toga do ukupna kategorija u koje sve one spadaju i ta kategorija nije nešto što ti možeš držati u ruci, ali ti možeš to držati u svojoj glavi, u svom razumu. To je precizno mjesto gdje se značenje riječi drži u srednjovijekovnoj lingvističkoj misli: u razumu (nešto nam kazuje kao “srce” o čemu više ispod).

     Šta je onda veza između pen koje ja držim i  zna-čenja pen u mom razumu? (Hajde da ostavim pig-pens, itd. po strani i da se fokusiram na sredstvo za pisanje). Opet ključno pitanje teče kroz cijelu srednjovi-jekovnu misao, odgovor koji se reflektuje u platon-skom naslijeđu. Nešto zvano ‘pen’ i značenje riječi pen imaju nešto zajedničko: oblik pen, ma šta pen imalo slično u poretku izvršenja svoje namjene pisanja. Pen koje držim ima materijalnu formu od pen. Kada u svom razumu razumijevam značenje riječi pen, očito je da to nije materijalno, već čisto umno.” (8)

     Englesko PEN je PENKALO, PISALJKA, PERO. Citirani autor tvrdi da je to PEN dobilo ime po nečemu starijem što je oblikom i funkcijom prethodilo ovom PENU kao sredstvu za pisanje i to je neko najstarije PEN. Šta bi to moglo biti?

     Da bismo odredili šta je to najstarije što se zvalo PEN, poći ćemo od srpskih riječi PISATI i PIŠATI. Pogledajmo: 1. PIS > PISATI, 2. PIS > PISATI > PIŠATI.

     U riječima PISATI I PISATI ista je osnova PIS i to je LINIJA: pri pisanju nastaje LINIJA, pri PIŠANJU pa do tla stvara se LINIJA mokraće, dakle LINIJA je PIS, na sanskritu RĀJI (9), a PRAVAC na sanskritu je RAJI (10). Sanskritsko RA je IMANJE, DAVANJE, DEJSTVO, VATRA, VRUĆINA, LJUBAV, ŽELJA, ZLATO, BRZINA, BLJESAK, SJAJ (11): RA je SUNCE, a  RĀJI ZRAKA, PRAVAC, tj. LINIJA, PRAVAC koji po njivi ostavlja RALO i to je LINIJA, PIS, PISA od čega je dobijeno PISANJE i PIŠANJE.

     Sinonim riječima PEN, PENKALO, PISALJKA je PERO. Sanskritsko PERU je VATRA, SUNCE (12). Pošto je Sunce PERU, njegove zrake su PERA, a jed-na zraka je PERO, što se prenijelo na pero ptice i a pero za pisanje.

     Dakle su PEN, PENKALO, PIS, PISA, PISALJKA i PERO riječi istog značenja, što to znači da je i PEN u svom najstarijem smislu značilo SUNCE i zato je feničansko PENISUS značilo SUNCE, a zraka je PENA. Po sjaju je engleski PENNY dobio naziv jer je bio od SREBRA, zato su češko PENÍZE i dalmatinsko PENEZI naziv za PARE jer su stare kovanice bile SJAJNE i VRIJEDNE.

     U engleskom PENETRATE, koje znači PRODIRATI, PROBIJATI, takođe je osnova PEN. Tako razu-mijemo smisao riječi PENISUS i PENIS: SJAJNO PRODIRANJE, ba kao što PENINSULA (poluostrvo) prodire u more. I srpsko PENA je od osnove PEN, a PENDREK je izdužen kao Sunčeva zraka. Od izlaska zorom Sunce se PENJE i kroz PENDŽER obasja sobu, a dijete se PENTRA kuda ne treba. Sanskritsko PEṆ u PEṆATI znači KRETATI SE, IĆI (13). Bretonsko, korniško i velško PEN je POČETAK, VRH, GLAVA POGLAVAR, starovelško PENN, armorićansko PENN, irsko CEANN, staroirsko CENN, gaelik CEAN, starovelško CEN (14), jer je Sunce POGLAVAR, GLAVA i Sunčev sjaj je CENA svemu. 

     Biljku koja je po latinskom svrstana u rod SUCCISA, engleski Devil’s bit, druidi su zvali UARACH MOLLACH  i smatrali su je svetom posvećenu suncu (15). Jedno od srpskih imena je PISKAVAC, dakle je sa istom osnovom kao PIS, PISATI, PISATI, a nazvana je tako zbog vrlo tanke i duge stabljike, a već smo rekli da PIS, PISA PISATI, PISATI znači LINIJA (slika ba prethodnoj strani).

     Kažu da su Fenikija i Feničani dobili ime po grčkoj riječi Φοινίκη: Φοινίξ, Φοινός, te tvrde da to znači LJUBIČASTA, tamnocrvena, boja krvi (16) i ta boja odgovara boji cvijeta trave piskavca (slika iznad).

      Pisci Biblije su Fenikiju nazvali KANĀN (grčki: Χα-ναάν)  i KHNA (17), te napisaše u Bibliji da su Feničani sinovi Hamovog sina KANANA (Stvaranje, 10,6). Ali, u imenu HANAN ili KANAN je arapski korijen HĀN- koji u HĀNAT daje riječi značenje VINARIJA, u HĀNIYAT je VINO. Tako HAN- u HĀNIT daje riječi značenje CR-VEN (18). Isus pretvara vodu VINO u mjestu sa imenom KANA (Jovan,2,1-11). Gle: KANA – KANAN.

     Perzijsko KHĀN znači PRINC, RASAN, GOSPO-DIN (19). A šta tumači Biblije kažu da KANAN i KHNA znače? Kažu da znače NIZAK i vele da se to odnosi na ravnicu, niziju. Čekaj malo: zar narod Izrailja nije prelaskom preko Jordana istočno od Jerihona ušao u zemlju zvanu Kanan? I gdje je tu ravnica, gdje je tu nizija po cijelom Kananu od Jerusalima pa sve sjeverno do Galilejskog jezera? Kananu nije ravničarska zemlja i nema logike da KANAN znači RAVAN, NIZIJA. Samo uski pojas zapadno uz obalu Mediterana ima niizije, ali Hebreji nikad nisu kročili u taj dio KANANA i to nije sav biblijski Kanan: Kanan je sva današnja Palestina i sav današnji Izrael. KANAN znaci CRVEN  i to je zemlja crvenih FENIČANA, FILISTEJA od kojih su mnogi stvaranjem judaizma u 5. v. st. ere mnogi, skupa sa Aramejima i Sircima pretvoreni u Judeje, tj. Hebreje. 

Nijanse pembave boje

     I da zavrsimo priču sa PEMBAVOM bojom:

     PEN BAV > PEMBAV = PURPURAN = TAMNO-CRVEN, LJUBIČAST. Postoji jedan zapis uklesan u Francuskoj iz rimskog vremena (20):

     LUCIUS LUCILIUS DEO PENINO O. M.

    SVIJETLI PRESVIJETLI BOG PENINO O. M.

..............................

    (1) William Ouseley, The Oriental Collections, Vol.III,

No comments: