Wednesday, September 22, 2021

SELA, OGNJILO, OCILO ILI KRESIVO

 
Sele, bakreni simboli (kasnije nazvani ognjila ili ocila) kao simboli Sunca, vatre i napretka ukopavani su ispod ognjišta kao čuvari kućnog ognjišta. Pripadaju vremenu oko 2500. st. ere (arheološki nalazi iz 2015. u zoni Pomoravlja u Srbiji.

     Grčka antička boginja SELENE (antički grčki: Σελήνη) bila je boginja Mjeseca i kažu da SELENE znači MJESEC. Takođe tvrde da ime SELENA potiče od grčkog SELENE (Σελήνη) (1), izvedeno od grčkog SELAS (σέλας) sa značenjem SVJETLO (2). To tvrde judeohrišćanski etimolozi Bečko-berlinske juzuitsko-masonske škole lažova i pokazaćemo tim sljedbenicima boga Tame da lažu. 

     Idemo za korijenom grčke riječi SELAS (σέλας) sa korijenskom osnovom SEL u srpskim rijecima: prvo od srpskih riječi: SELO, SÉLO (poselo), VESELJE, SELITI, SELICA, SEVATI, VASELENA. Prostiji korijenski dio od SEL je SE u SEV (munja) i SED. I pogledajmo:  

     “Eli i Seli, koji su smislom istog porijekla od El i Sel, dva su imena Sunca.” (3)

Dakle je SEL ime SUNCA koje je SJAJ, SVJETLOST, TOPLOTA, VATRA, DRŽAČ, NOSAČ I ČUVAR ŽIVOTA.

 
Srpsko ognjilo, kresivo ili ocilo na štitu kelta Gala (tračanskih Briga).



Srpsko ognjilo, kresivo ili ocilo na štitu Srba iz Dakije (Trajanov stup, završen 113. god.).

Srpski grb u vrijeme Rimljana.   

     U neka davna vremena nakon biblijskog potopa svi ljudi su bili jedan narod i govorili su jednim jezikom. Riječ SE bila je tada jedno od imena Sunca koje i danas postoji kod nekih afričkih naroda. SE je SUNCE je u jezicima Bakaka, Karang, Ngoumi, Nzakambay (Njak Mbai), Malgabe u Kemerunu; Lega, Bongoli, Ko u DR Kongo, Bongili u Republici Kongo, Ko i Mboshi u Kongu.

     Riječ SE je u aramejskom i hebrejskom SEMES i u staroaramejskom SEMSA, gdje daje riječima značenje SUNCE. Kod Arapa Južng Levanta, Juba arapsko u Južnom Sudanu i na Kiberi jeziku u Keniji SEMIS je SUNCE. Ime Nojevog sina SEM ili SIM znači SUNCE. Egipatsko SEB znači VRIJEME (4), a bog Sunca je SERAPIS.

     Homer navodi da su u pelaškoj oblasti oko Divovog hrama u DODONI živjeli SELI (Σελλούς). Strabon pretpostavlja da ih Homer naziva SELI i kaže da ih Grci, počev od Pindara u 5. v. st. ere, nazivaju u HELLI (Ἑλλούς) (5) i po toj riječ HELLI nazvaše se Grci HELENI.

     Homer kaže da su SELI bili vrači. Velško SEL znači TAJNOVIDOST, VID U DALJINU, PROZORLJIVOST, VIDOVITOST (6). Velško SELU znači VIĐENJE, OSMATRANJE, GLEDANJE, SMOTRITI (7). Jasno je da su SELI bili PROROCi, a po porijeklu pelaški, tj. tračanski BRIGI od kojih Velšani i mnogi današnji narodi Balkana vode porijeklo. Kelti su sebe zvali SELTI, Grci su ih nazvali Keltoi (Κελτοί), a Rimljani Celtæ, dakle su PELAZGI i TRAČANI isto što i KELTI, tj. SELTI. Keltsko (bretonsko) SEL znači OSNOVA, BAZA, TEMELJ, FODUMENT (8) i to je SUNCE, VATRA, jer postojanje toga je prvi uslov za postojanje života. Bretonsko SELL je POGLED, VID, VIDIK (9). Bretonsko SE je SEDIŠTE, velško SEDH, latinsko SEDES (10), a bretonsko SEINS je SVET, SVETAC (11), što je u sanskritu    ŚVETĀ sa značenjem SJAJNO, BIJELO (12). Sanskritsko ŚVETĀ  je takođe mistično, tajno ime slova S (13). To je u srpskoj azbuci slovo C u obliku KRESIVA, OGNJILA ili OCILA sa srpskog grba.

     SE je SEDIŠTE ŽIVOTA, SUNCE koje svojim zrakama SEJE život.Ono SEJE i SIJE. I evo nas kod razloga zašto je ikavski izbačen iz književnog jezika: rasen-ski (etrurski) BOG SELVAN (ekavski) je ilirski SILVAN (ikavski), jer je ekavsko SED isto je što i ikavsko SID, jer je SEJE isto što i SIJE. Englesko SEE (čita se SI) znači GLEDATI, a znači i SEDIŠTE, PRESTOL. Englesko SEED (čita se SID) je ekavski SEME ili ikavski SIME, jer se SEJE ili SIJE.

     Sumersko SI znači SVIJETAL, CRVEN; ČVRST, ISTINIT (14). Dakle su ekavsko SE i ikavsko SI istog značenja:

• SE = SI = SJAJ, BLJESAK = SUNCE, VATRA = BOG

SE > SEV > SEVA (SEV > ZEV > ZEVS)

     Sarogaelik SERG sa istim značenjem kao i gaelik SEARG sa značenjem SUV, VREO, IZLOŽEN SUŠENJU (15). Velško SERCH je UŽITAK, USHIĆENJE, LJUBAV, SRECA (16). To je SJAJ kao u srpkom SRČA, a srpsko SRCE je od SERDCE

     I da ponovimo onaj citat sa početka:

     “Eli i Seli, koji su smislom istog porijekla od El i Sel, dva su imena Sunca.”

SELI ili SELEN je SUNCE, SELENA je zvijezda DANICA. SEL, SAL, SOL su sinonimi sa značenjem SUNCE (17). U to spade i ilirsko SIL u imenu SILVAN, te SIL u srpskom SILA. Ciceron je zabilježio da je Apolon obožavan pod imenom Σίλβον (18), tj. SILVON.

..............................
    (1) John Groves, A Greek and English Dictionary; Boston: Hilliard, Gray and Company, 1836, pG. 513.
    (2) Ibid.
    (3) J. G. R. Forlong, Rivers of Life, Vol II; London, 1883, pg. 194.
    (4) Jacob Bryant and William Holwell, A Mythological, Etymological, and Historical Dictionary; London, 1793, pg. 494.
    (5) Strabon, VII, 7, 10
    (60 William Owen Pughe, A Dictionary of the Welsh Language, The Second Edition, Vol. II; Denbigh: Printed and published by Thomas Gee, 1832, p. 501.
    (7) Ibid.
    (8) Robert Williams, Lexicon Cornu-Britannicum; Llandovery: Roderic; London: Trubner & Co., 1865, pg. 319.
    (9) Ibid.
    (10) Ibid. pg. 318.
    (11) Ibid. pg. 319.
    (12) Monier Monier-Williams, A Sanskrit-English Dictionary; Oxford, The Clarendon Press, 1960, pg. 1106.
    (13) Ibid.
    (14) Stephen Langdon, A Sumerian Grammar and Chrestomathy; Paris, Libraire Paul Geuthner, 1911, pg. 236.
     (15) Edward Dwelly, A Gaelic Dictionary, Vol. III; Herne Bay: E. Macdonald & Co., The Gaelic Press, 1902-, pg. 809, 801.
     (16) William Owen Pughe, A Dictionary of the Welsh Language, Vol. II; London: Printed for E. Williams, 1803, pg. 502.
    (17) Samuel Lysons, Ours British Ancestors: who and what where they; Oxford and London: John Henry and James Parker, 1865, pg. 281.
     (18)
Ibid.

No comments: