Thursday, October 15, 2015

STOKA NA ČETIRI I STOKA NA DVIJE NOGE

        Nad afričkom savanom prolila se obilna kiša. Sve je živnulo. Zazelenila trava, izbijaju mladi pupoljci po rijetkom štrkljastom drveću, a okolo mirno pase neprebrojno stado bivola. Mladi telci, siti i osnaženi, roškaju se i jurcaju oko svojih brižnih majki i rođaka.
         Njiču crno-bijele prugaste zebra. Ugojene i snagom nabrekle džilataju se i ujedaju za vratove, a tamo malo dalje pasu vitke, lahoraste antilope. S vremena na vrijeme podignu glave pregledajući okolinu i tresući glavama brane se od gladnih muva krvopija.
         Dugovrate žirafe istežu se propinju prema mladim granama visokog drveća, a na drugoj strani krdo slonova gasi zeđu hladeći se u zaostaloj vodi iza kiše preostale velike lokve.
Nad savanom vlada mir.
         I dok nebom kruži jato lešinara, okoli se krevelje nemirni čopori smrdljivih hijena, šunjaju se gipki brzi leopardi, pridolaze i grupišu snažni zadrigli lavovi, kraljevi savane. I niko od njih neće ostati gladan, već će svoju glad utoliti mesom onog stada što savanom mirno travu pase.
 
 
         Tako je, čovječe, i među ljudima u ljudskoj savani zvanoj svijet, kontinenti i države, samo za razliku od žitelja stada afričke savane, ljudsko stado veliča, sveti i slavi svoje hijene; ljudsko stado veliča, sveti i slavi svoje leoparde i svoje lavove kraljeve; ljudsko stado veliča i sveti svoje lešinare. Tako vidimo da i nad prostom stokom što na četiri noge hoda, postoji još veća stoka koja na dvije noge hoda i to je stoka ljudska!
         Kako to? Zar čovjek nije svjesno Božije stvorenje sa umom i razumom? Zar to može biti sa ljudima? Može biti, prijatelju, i tako to biva iz jednog prostog razloga: ljudsko stado pase i hrani se prvenstveno umnim i duhovnim magijskim travama koje svom stadu siju svete hijene ljudske, koje svom stadu siju sveti leopardi i lavovi ljudski; ljudsko stado hrani se magijskim travama koje svom stadu siju njihovi sveti lešinari ljudski. I zato zapamti: bolje ti je običnu travu pasti, nego li hraniti sebe magijskom umno-duhovnom travom ljudskih krvoloka.
        Čovjece, ako si čovjek, ako si svjesno Božije stvorenje i nisi stoka, lako ćeš prepoznati te ljudske krvoloke: eto ti njih na slikama po knjigama, eto ih zidnim slikama, eto ih na crkvenim slikama, eto ti njih na slikama po televiziji i novinama, eto ih u svešteničkim odorama, eto ih u političarima, eto ih u advokatskim kancelarijama, eto ih među trgovcima tijelima, organima i dušama ljudskim! Oni ništa svojim rukama ne rade, već svojim umom rade i sve jače i sve slađe i sve opojnije magijske trave smišljaju i tebi, i tvojoj djeci, i porodici tvojoj i rodu tvom i rodu ljudskom za hranu daju, da bi i tebe i djecu tvoju, i porodicu tvoju i rod tvoj, i sav rod ljudski što mirnije na zaklanje priveli.
         Prijatelju, ako si čovjek, ako si svjesno Božije stvorenje i nisi stoka, ne služi njima, ne sveti njih, ne veličaj i ne slavi njih, nego sveti, veličaj i samo sobom kroz svoja djela dobra Tvorca slavi; a svoj um i svoje sposobnosti odvoj od njih i vrati k sebi nek tebi na tvoju korist bude, na korist djeci tvojoj, porodici tvojoj, cijelom rodu tvom i rodu ljudskom na korist neka bude!

No comments: