Thursday, October 1, 2015

SRBSKI GODIŠNJI KALENDAR SA POČETKA HRIŠĆANSKE ERE

 
         Srbski narodni kalendar bio je solarni sa 365 dana u godini. Nazivi mjeseci zavisili su od kraja do kraja i glavnih zanimanja ljudi u tim podnebljima. Mnoge prehrišćanske praznike crkva je zamijenila crkvenim praznicima u čast stvarnih ili izmišljenih likova hrišćanstva. Ipak je glavna šema kola prehrišćanskog kalendara i nakon dvije hiljade godina jasno prepoznatljiva.
 
         Srbska kalendarska godina počinjala je rođenjem Mladog Koleda, Boga Svarožića Božića na zimski solsticij (zimska kratkodnevnica i prvi dan zime) 25. decembra početkom hrišćanske ere. I idemo od tog dana i prvog mjeseca nekadašnjeg srbskog kalendara (svi datumi su po julijanskom kalendaru):
 
- BOŽIĆ je 25. decembra u vrijeme zimske kratkodnevnice, rođenje Mladog Koleda, boga Sunca Svarožića Božića. Tu je i rođenje Isusa Hrista i to je bio prvi dan Sunčevog kola godine.
 
- PRVI MJESEC trajao je 30 dana: počinjao je 25. decembra, a završavao 23. januara. Prvi mjesec je trajao 30 dana.
 
- DRUGI MJESEC počinjao je 24. januara, a završavao 22. februara. Drugi mjesec imao je 30 dana.
 
- TREĆI MJESEC počinjao je 23. februara, završavao je 24. marta i on je imao 30 dana.
 
- ČETVRTI MJESEC počinjao je na proljetnu ravnodnevnicu 25. marta. Tog dana je crkveni praznik Blagovijesti. Mjesec je imao 30 dana i zadnji dan tog mjeseca 23. aprila bio je praznik Jurjevdan (Đurđevdan).
 
- PETI MJESEC sa 31 dan trajanja počinjao je 24. aprila i trajao je do 24. maja.
 
- ŠESTI MJESEC je počinjao 25. maja sa praznikom Treće obretanje glave Sv. Jovana Krstitelja. Mjesec je imao 30 dana. Zadnjim danom ovog mjeseca 23. juna navršavalo se pola godina od Božića: 181 dan.
 
- SEDMI MJESEC počinjao je ljetnom dugodnevnicom i prvim danom ljeta na ondašnji Vidovdan 24. juna i padao je na praznik Rođenje Sv. Jovana Krstitelja - Ivanjdan. Mjesec je trajao 31 dan i završavao se 24. jula.
 
- OSMI MJSEC počinjao je 25. jula. Trajao je 31 dan i završavao se 24. avgusta.
 
- DEVETI MJESEC je počinjao 25. avgusta i sa 31 danom trajanja završavao se 24. septembra.
 
- DESETI MJESEC pocinjao je 25. septembra. Imao je 31 dan i završavao se 25. oktobra.
 
- JEDANAESTI MJESEC je počinjao 26. oktobra na Mitrovdan i sa 30 dana trajanja završavao se 24. novembra.
 
- DVANAESTI MJESEC počinjao je 25. novembra i sa 30 dana trajanja završavao se 24. decembra na Badnji dan.
 
         Zbog Zemljine precesije u protekle dvije hiljade godina kalendarska mjesta početaka godišnjih doba su se postepeno pomjerala sa ondašnjih na današnje datume, a praznici su ostali na datumima onog vremena.

No comments: