Tuesday, March 24, 2015

STEĆCI NA SJEVERU NJEMAČKE

 
Stećak u Njemačkoj: krstić u dnu je zimski solsticij sa prvim danom zime, baza trougla je nebeski ekvator, desno je proljeće, a lijevo ljeto ( Hiddensee, Germany).
 
Petroglifi uz Srndaljsku reku kod sela Srndalj kod Ribarske Banje, jugoistočno od Kruševca.
 
 
U njemačkoj oblasti  Maklenburg (Macklenburg) prilikom ugradnje grijanja u seosku crkvu u selu Krin (Krien) 1936. godine,  u temeljima ove crkve otkriveni su stećci na kojima su isti motivi kao i na stećcima Balkana.
 
 Prva crkva tu je sagrađena u 13. vijeku, a kasnije je proširivana do današnjeg izgleda. Da je sagrađena na slovenskom greblju i slovenskom svetilištu svjedoče stećci koji su bili uzidani u njene temelje.
 

Frügotisch - rana gotika
Gotisch - gotika
Spätgotisch - kasna gotika
Plan crkve: znakom X obilježeno je mjesto pronađenog granitnog stećka.
 
 
 
Ovaj stećak pripada stećcima stubovima (visok je oko 77 cm, širina na vrhu 55, a u bazi 36 cm). Slovenski (srbski) sunčani krst sa Sunčevim ljestvama motiv je i na stećcima Balkana. Ljestve su simbol penjanja Sunca od zimskog solsticija na jugu do ljetnjeg solsticija na sjeveru neba. Sa  bočnih strana ovog kamena je drvo života sa perunikom. Možda ovo i nije nadrgorbnik, već žrtvenik na kojem su orozovi prinošeni Perunu na žrtvu, ali to uopšte ne mijenja smisao simbola (jedan stećak-rtvenik nalazi se u porti manastira Dobrun kod Višegrada, gdje je prenesen sa okolnog brda).
 
Sunčeve ljestve na stećku kod Ugljevika u BiH.
 
Na suprotnoj strani kamena je horoz na perunici. Horoz je simbol Horsa, boga vremena, a perunika je Perunov simbol ljetnog Sunca. I perunika i horoz motivi su naših srednjovijekovnih stećaka.
 
Perunike na stećcima Balkana
 
Na vrhu ovog nadgrobnika je udubljenje za prinošenje darova pokojniku kao što to ima i na nekim balkanskim stećcima (udubljenje je 2 x 20 cm i dubinom od 8 cm).
 
 
Prehrišćanski običaj Srba je ostavljanje hrane na grobu pokojnika. Za ovu svrhu su služila i udubljenja na nekim stećcima (Šefik Bešlagic, Stećci - kultura i umjetnost, Sarajevo, 1982, str. 55-56)
 
 
Drugi granitni stećak je iz 12. vijeka, sa sličnim motivima te udubljenjem za hranu. Nađen je u parku u mjestu Burg Stolpen (Rusi to mjesto nazivaju Крепость Штольпен) i desetak kilometara vazdušne linije je udaljen od mjesta prvog kamena. Tu je Perunov cvijet života i Horsov  (h)oroz.  Na nosaču krsta su četiri godišnja doba. Ispod desnog kraka krsta je motiv Božijeg žezla. Perunika je istog stila kao i na stećcima Balkana (Muzej Stralsund, полаб. Strzélowò, Germany).
 
Sa strana nosača krsta  su isti motivi kao i na stećku u Njemačkoj (ovdje su dva godišnja doba sa po tri mjeseca dužine). 
 
 (H)oroz na  stećcima (slike uvećaj klikom).
 
      Slovenski narod tu je nestao u procesu hrišćanskog ponjemčivanja, ali eto  srednjevijekovni stećci u ovom dijelu Njemačke svojim simbolima  progovoriše jezikom slovenskih (srbskih) prehrišćanskih bogova.
 

No comments: