Friday, May 13, 2016

SRBI DVOVJERCI (POLUVJERCI)

 
 
SRBI SU BILI I OSTALI DVOVJERCI KOJI SU U ZAKONIKU CARA DUŠANA ZVANI "POLUVERCI", OD RIMOKATOLIKA "PATARENI", A SAMI SEBE ZVALI SU KRSTJANIMA:
 
"9. О полувершима:

        И ако се нађе полуверац, који је узео хришћанку, ако усхте, да се крсти у хришћанство, а ако се не крсти, да му се узме жена и деца и да им се даде део куће, а он да се изагна."
(Душанов законик, Члaн 9)
 

         "U Srbiji opet zvali su ih Babunima jer ih je najviše bilo oko planine Babune nad Prilepom u Maćedoniji, ili Poluvercima, jer su se dosta držali i Pravoslavlja. - Međutim, oni sami u Bosni i Hercegovini nazivahu se uvek samo Hrišćanima ili Krstjanima.” (Radoslav M. Grujić, Pravoslavna Srpska Crkva, Izdavačka knjižarnica Gece Kona, Beograd, 1921; II izdanje (reprint) Svetlost – Kalenić, Kragujevac, 1989, str. 38)
 
         Knjiga "Stećci, laž i bogumili" riječju i slikom argumentovano pokazuje i dokazuje da su Srbi bili i ostali dvovjerci ili poluvjerci krstjani. Knjizi nije cilj nekakva "podjela Srba", za sto se Autor okrivljuje iz Beograda, već istina o Srbima, te nikakvog nacionalnog ni vjerskog razloga za blokadu ove knjige nema. Nadam se da će to i beogradskim knjigo-ratnicima proraditi u glavama.

 

No comments: