Sunday, May 15, 2016

AT, ATIS I SAT

 
         U grčkoj mitologiji vepar Atis (Ἄττις, gr.) ubija Adonisa. Kod Briga Atis je i bog vegetacije i omiljeni je sin Kibele, Velike Majke bogova. Brigijski Atis isto je što i sirijski Adonis. I njega ubija vepar, ali kao i Adonis i on umire da bi bi s proljeća vaskrsao (1).
 
         Sanskritsko at znači neprekidno kretanje. Sanskritsko iz, iza  je starješina, godspodar. Tako je sanskritsko at iz dalo Atis: At iz > Atiz > Atis.
 
        Od sanskritskog iza izvedeno je ime boginje Isis (Iset), ime keltskog boga Esus (Iesus, lat.) i grčko ime Isus. Srbsko sad (rasad, prisad) takođe je izvedeno je od at: s at > sat > sad = vrijeme rasta, ono što raste (svaki rast je kretanje).
 
         I riječ atom izvedena je od at: at-om. At  je vrijeme. Sanskritsko at je neprestano kretanje, dakle je at u bukvalnom značenju vrijeme.
 
 
 
        Sanskritsko om znaci jest, zaista, vaistinu, amin, te tako atom znaci vrijeme jest, jer ga održava kretanje čestica, a svako kretanje je vrijeme. Bez kretanja nema vremena, bez vremena nema kretanja, a bez i jednog i drugog nema atoma, tj. nema postojanja. I eto Božijeg Trojstva: kretanje, vrijeme, postojanje!
………………………
        (1) Sir James George Frazer, The Golden Bough: A Study in Magyc and Religion, first published 1890, Reprinted at Oxford University Press, New York, 1998, Chapter 34, pg. 346.

No comments: