Tuesday, May 12, 2015

KUMIRI KAO KALENDARI GODIŠNJIH DOBA

Antropomorfna figurina tripoljsko-kukuteni kulture (4800-3000 st. ere).
 
       Pred nama je ženska antropomorfna kumir-figurina tripoljsko-kukuteni kulture (4800-3000 st. ere). Na prvi pogled figurina je ukrašena "šarama", ali nije tako: šare su kalendarski simboli godine. Objasnićemo kako:
       A) pojas (plava boja) je linija nebeskog ekvatora. Odmah uz liniju ekvatora stoje dva kružica koji predstavljaju proljetni (istočno) i jesenja (zapadno) ekvinocij, tj. početak proljeća i početak jeseni. Južno ispod ekvatora u izvrn...utom trouglu, koji je kao takav simbol principa ženskog rađanja, nalazi se jesenje i zimsko nebo. U danu između njih (vertikalna linija vagine) je zimski solsticij kad se rađa mlado Sunce i tu je početak nove kalendarske godine.
       B) Iznad pojasa, tj. iznad nebeskog ekvatora stoje doba proljeća (zelena) i doba ljeta (crvena boja). Ljetni solsticij i prvi dan ljeta obilježen je kružićem na vrhu figurine, jer tog dana Sunce dostigne svoju najvišu godišnju tačku na nebu.
       C) Noge su podijeljene na po osam dijelova što je ukupno šesnaest dijelova. Potpuni krug godine ima 365 dana (svaka četvrta je prestupna sa 366 dana), a znamo da svaki mjesec ima 30 dana: 30 x 12 = 360 dana.
       360 : 16 = 22,5 dana = 1/4 godišnjeg doba, jer jedno godišnje doba ima 90 dana.
       22,5 x 2 = 45 dana = 1/2 godišnjeg doba,
       2 x 45 = 90 dana = 1 godišnje doba
Četiri godišnja doba po 90 dana je 360 dana godine. Da se popuni svo vrijeme godine treba još pet dana i to su oni mali kružici u pravcu ramena: pet kružica je preostalih pet dana godine i to je ukupno 365 dana. Kumir je dakle Majka vremena godine.

 
Četiri godišnja doba na kumiru tripoljsko-kukutenske kulture.
 
U gornjoj sekciji slike je antropomorfni prikaz Sunca na prvi dan ljeta: proljeće, ljetni solsticij (prvi dan ljeta) i ljeto (motiv na monolitu, Sidamo, Sodo, Ethiopia), a ispod je kumir tripoljsko-kukuteni kulture sa godišnjim dobima. Obratimo pažnju na linije proljeća i ljeta sa linijom ljetnog solsticija između njih.
 

No comments: