Friday, February 6, 2015

JIN I JANG SU SRBSKI JAN(KO) I JANA

     
       "Jin i Jang su dva osnovna pojma kineske filozofije. Prikazuju posebno i naizgled nespojive sile prirode, koje se nadopunjuju. Dvojnost je karakteristična za različite grane kineske nauke, kinesku filozofiju, čini temelje tradicionalne kineske medicine, kao i središnje načelo kineskih fizičkih vježba i borilačke vještine.
     Jin i Jang simbol je dvojnosti u prirodi kao što su na primjer: svjetlo i tama, muški i ženski princip, visoko i nisko, toplo i hladno.
       Jang je povezan s bijelim, muškim principom i usmjeren je prema vani, a crni Jin pak predstavlja žensko načelo koje je usmjereno je prema unutrašnjosti. " (Wikipedia)
       Kad god se pomene ovaj Jin i Jang simbol, danas se odmah pomisli da je to iskljucivo kineski simbol i da kulturno-istorijsko naslijeđe našeg podneblja nikakve veze sa tim nema. Ali nije tako. I naši preci u starini znali su za Jin i Jang i znali su sva značenje ovog simbola. Mi ne znamo kako su oni nazivali ovaj znak, ali mi ih možemo zvati JAN(KO) i JANA, jer to na sanskritu to znači ORIGINAL, PROIZVOĐAČ, ROĐENJE, MJESTO ROĐENJA, RASA, LJUDI. 
       JIN i JANG SU srbski JAN(KO) i JANA.


 
Jedan od najstarijih prikaza Jing Janga je na figurinama vinčanske kulture: suprotnost i jedinstvo tame i svjetla, mraka i vatre, noći i dana, minusa i plusa, hladnog i toplog, zla i dobra...


Jin i Jang tripoljske (kukuteni) kulture.

Jing i Jang kod Kelta.

Jing i Jang na štitovima rimskih legija u koje su regrutovani naši drevni sunarodnici širom od Rima pokorene Evrope.

     Zašto je ovaj simbol nestao iz naše kulturne baštine? Razlog mora biti u hrišcanskom učenju da je dualizam jeres i da bijelo nema nikakve veze sa crnim, odnosno da suprotnosti kao dobro i zlo ne ovise jedna o drugoj, jer Biblija kaže: "Kakvu zajednicu ima svjetlost sa tamom?" Međutim, na ovom zemaljskom svijetu bez ova dva suprotna principa izgubio bi se prirodni balans i ništa ne bi moglo postojati.

No comments: