Saturday, April 18, 2015

KRST NA NOVOM BRDU NA KOSOVU

Krst u kuli tvrđave Novo Brdo na Kosovu.
 
       Po izgledu krsta u kuli tvrđave Novo Brdo jasno je da je krst iz prednemanjićkog perioda, odnosno iz perioda srbskog dvovjernog krestjanstva, pogrešno nazvanog bogumilstvom.
To je solarni krst vremena godine i godišnjih doba. Baza krsta je u obliku obrnutog slova T koje u tom položaju označava jug i južno nebo. To je krajnja tačka južnog neba koju Sunce dostigne na zimski solsticij i prvi dan zime. Dakle taj dio krsta predstavlja kraj jeseni i početak zime... na zimski solsticij.
       Dva kamena sa strana oslonjeni su na vertukalu krsta i simboli su jeseni sa jedne i zime sa druge strane (jesen je markirana žutim, a zima plavim), a između njih je, kao što rekosmo, zimski solsticij.
Istočni dio neba predstavljen je desnim, a zapad lijevim krakom poprečnog dijela krsta. To je linija nebeskog ekvatora u pravcu istok-zapad.
       Vertikala krsta je pravac sjever-jug, jer od zimskog solsticija Sunce sa juga počinje da se penje ka svojoj maksimalnoj tčaki u zenitu na sjevernom dijelu neba i tu najvišu tačku dosegne na dan ljetnog solsticija i prvi dan ljeta. Taj dan obilježen je na krstu onim kamenim iznad horizontalnog poprečnog dijela krsta. To je glava godine.
       Uz poprečnu liniju postavljena su četiri oblikom i bojom markirana kamena: pored prečke na desnoj strani je okrugli kamen kao znak proljeća, a na lijevoj strani je okrugli kamen kao znak ljeta, a ispod su dva kafena kamena kao znakovi zime i jeseni.
       Pogledamo li pažljivije, odmah izpod prečke sa obje strane vertikalnog dijela krsta nalaze se po tri veća svijetla kamena. To su simboli tri mjeseca trajanja jeseni i tri mjeseca zime.
Uz gornji dio vertikalnog dijela, nalaze se malim latiničnim slovima titlama označene i skraćeno napisane dvije riječi: ih nk sto znači Isus Hrist Nika, tj. Isus Hrist Pobjeda.

No comments: