Tuesday, November 3, 2015

SVETI MRATA (MRATINDAN) IZBAČEN IZ KALENDARA SPC

Mratindan u crkvenom kalendaru 2012. godine.
 
         Kad je hrišćanska crkva u 4. vijeku postala zvanična religija velikog Rimskog carsta, počelo je pretapanje srbskih prehrišćanskih kalendarskih praznika u hrišćanske praznike. Bio je to svojevrsni duhovni genocid nad srbskim duhovnim naslijeđem. Tako je i dan prehrišćanski Mratindan zamijenjen nekakvim hrišćanskim Rimljaninom “Svetim Martinom”, na čije mjesto je poslije crkvenog raskola 1054. godine došao srbski svetac iz 14. vijeka: “Sveti mučenik Stefan Dečanski – Sveti Mrata”. MRATINDAN je  24. novembra gregorijanskog, odnosno 11. novembra julijanskog kalendara.
 
        Hajdemo da pokušamo naći duhovno izvorište našeg vedskog prehrišćanskog kalendarskog praznika Svetog Mrate. Idemo do sanskrita, jezika Veda (1700-1500 god. st. ere), najstarijeg pisanog književnog jezika koji je nastao iz drevnog jezika Srba Arijevaca dospjelih do sjeverne Indije.
        Vedski sanskrit nam kaže: Marut (Marutas), zajedničko je ime grupe bogova vjetara i vazduha. Drugo ime Marute je Vaju što odgovara bogu vjetra koji vije. U Mesopotamiji poštovan je pod imenom Martu, a kod Srba je Mrata.
       U Rig Vedama postoje himne u slavu Maruta. Tako himna 39 pjeva:
         “Kada ti, o Maruta, imaš upregnutog pjegavog jelena u svojim kočijama, crveni vuče kao vođa, cak i zemlja sluša tvoje približavanje i ljudi bivaju uplašeni.” (George A. Feldhamer and William J. McShea, Deer, The Animal Answer Guide, Baltimore, 2012, pg. 126)
        MARUTA > MARATA > MRATA > MRAT > MRAZ. SVETI MRATA JE SVETI MRAZ, sezona vjetrova i snježnih oluja (moderni DEDA MRAZ).
 
Od 2013. godine u crkvenim kalendarima nema Svetog Mrate - Mratindana.
 
          Od 2013. godine u džepim crkvenim kalendarima SPC Mratindana  nema, izbačen je.  Baš na  Mratindan 2012. godine objavio sam sličan članak u starom blogu „Stećci, laž i bogumili“ i već sljedećih godina Mratindana u crkvenim kalendarima nema. Ukidanje tragova srbskog pravoslavnog dvovjerja se nastavlja, izapiranje mozgova mlađim naraštajima je vrlo uočljivo, ubrzano i efikasno i Srbi su iz dana u dan sve gluplji i sve tuplji i sve su manje Srbi

...............................
11. novembra, 2012: http://bosnabogumili.blogspot.ca/2012/11/sveti-mrata.html

No comments: