Tuesday, April 30, 2024

PORIJEKLO I ZNAČENJE "RUSKOG KRSTA"

 
  
Ovaj petroglif nalazi se u sjeverozapadnoj Rusiji (Lake Onega, Cape Besov Nos, Karelia, Russia).

Ovaj petroglif nalazi se u sjeverozapadnoj Rusiji (Lake Onega, Cape Besov Nos, Karelia, Russia). Pro-cjene njegove starosti su različite, ali je jedno si-gurno: stariji je nekoliko hiljada godina od vremena postanka hrišćanstva.

Zvanično se tvrdi da su krst dodali ruski monasi u 15. vijeku, koji su ovu antropomorfnu figuru Sunca nazvali đavolom (besom). Međutim, pogledamo li trougao sa krugom Sunca u dnu (koji nije hrišćanski simbol) i kad vidimo krug Sunca uz glavu figure, logično je da su trougao (zimski solsticij) i krug Sunca uz glavu (ljetni solsticij) bili spojeni. Da je to zaista tako bilo, svjedoči još uvijek vidljiva uklesana cik-cak linija od trougla do Sunca. Tu su patke i riba kao simboli toka vode, tj. toka vremena.

Dakle šta je ovaj krst? Krst je vrijeme jedne godine: trougao u dnu je zimski solsticij, prvi dan zime, kratkodnevica. Kosa prečka donjim krakom poka-zuje izlazak Sunca na zimski solsticij (sjeveroistok, 23,5 stepeni južnog) neba). Gornjim krakom prečka pokazuje zalazak Sunca na ljetnji solsticij (prvi dan ljeta: sjeverozapad, 23,5 stepeni sjevernog neba).

Sve to svjedoči ugao ove prečke prema hori-znotalnom pravcu iz centra gdje ona presijeca vertikalu krsta: 23,5 stepeni i to je ugao kojim se Sunce kreće: 23,5 stepeni ispod nebeskog ekvatora na dan zimskog solsticija (prvi dan zime) i 23,5 stepeni iznad nebeskog ekvatora na dan ljetnog solsticija (prvi dan ljeta).

Gornja, horizontalna prečka obilježava proljeće (desni krak) i ljeto (lijevi krak). Znak T u vrhu krsta je najviša sjeverna tačka Sunca na prvi dan ljeta, tj. na ljetni solsticij (zato je i Sunce prikazano iznad te tačke).

Monasi su jedino uklesali ono IC XC u vrhu krsta i ništa više. Isti takav krst nalazii se na ruševini pre- hrišćanskog hrama u Polju Grabovica kod Bileća u Hercegovini (slika ispod).

 
 
Desno je Svetovidov idol iz zida crkve u smederevskoj tvrđavi: desna ruka Svetovida tačno je pod 23,5 stepeni prema sjeveroistoku što na horizontu označava mjesto izlaska Sunca na prvi dan ljeta, na Vidovdan.

 
Na krstu patrijarha Porfirija kosa prečka pokazuje 23,5 stepeni sjeverozapada i mjesto zalaska Sunca na prvi dan ljeta, a suprotna strana pokazije 23,5 stepeni jugoistočno na mjesto islaska Sunca na prvi dan zime. Kome nije jasno da su arhijereji crkve obožavatelji Sunca kao i svi masoni, njemu zaista klikeri ne rade.

Donja ukošena prečka "ruskog krsta", u odnosu na pravac istoka (0° E) usmjerena je pod 23,5° ka jugoistoku (SE) i pokazuje mjesto izlaska Sunca na zimski solsticij (kratkodnevica na prvi dan zime). Njen suprotni krak usmjeren je pod 23,5° ka sjeverozapadu (NW) i pokazuje zalazak Sunca na ljetni solsticij (dugodnevica na prvi dan ljeta). To je krst pravoslavnih crkvenih Iluminata preuzet od ruskih starovjeraca jazičnika i nema nikakve veze sa Isusom.

Ako se "ruski krst" okrene u pravcu kako na crkvama stoji, onda viši krak ukošene prečke prema sjeveru pokazuje liniju Tropic Cancer (prvi dan ljeta), a južni niži krak pokazuje Tropic of Capricorn (prvi dan zime).

P.S. Ako laže Viduša, ne laže uglomijer! ☀️✋

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.