Monday, July 10, 2017

ZABRADITI (SE)

        Od početka sedme decenije prošlog vijeka i našu seosku omladinu počela je da zahvata moda sa Zapada, te djevojke počeše da odbacuju običaj nošenje marama. Sjećam se kad su matere svojim kćerkama pred odlazak na zbor naređivale:
 
        “Uzmi tu maramu i zabradi se! Nemoj da te vidim takvu, kazaću te ćaći!”
 
        Ovako Petak Skok izmišlja i lažući o porijeklu riječi BRADA:
 
        “brada f (14. v., Vuk) barba, sveslavenska riječ iz praslav. doba: *borda, baltoslavenska i zapadnoindoevropska; lit. barzdà i lot. barda. Slog bra- nastao je po zakonu likvidne metateze (polj. broda, rus. boroda)….” (1)
 
        Skok uopšte ne navodi riječ ZABRADITI, ali spominje PODBRADAČU kao “rubac za podbrađivanje” (2). I kaže Skok da je to “iz praslavenskog doba” od praslovenske riječi “*borda” (ova zvjezdica * znači da ta riječ nigdje nije pronađena, nego autor propostavlja da je ona najvjerovatnije takva postojala). To je prevara i laž, jer evo zašto: praslovenski jezik nije postojao, jer ni Prasloveni nisu postojali, već su postojali poznati istorijski narodi od kojih su kasnije postali Sloveni. Niko od drevnih pisaca ne spominje Praslovene, niti iko spominje Slovene sve do sredine 6. vijeka.
 
        I otkud se odjednom stvoriše ti Sloveni? Sloveni su se formirali u stepama iza Karpata od Crnog mora do Baltika pa preko danasnje Poljske i Germanije. Formirali su se vijekovnim suživotom miješanjem Tračana (Kelta) i srodnih skitskih naroda. Njihovo zvanično pojavljivanje u istoriji počinje od polovine 6. vijeka.
 
        Tako i jezici Slovena ne potiču od praslovenskog jezika nekakvih Praslovena, nego potiču od jezika Kelta (Tračana) i jezika Skita. Da je to tačno, evo i ovaj primjer: keltsko (gaelik) BRAT, BRATA, BRAIT, BRATAN znači POKRIVANJE, POKRIVAČ, MARAMA, VEO. (3)
 
        I kojim je putem od keltskog BRAT postalo srbsko ZABRADI? Vrlo prost odgovor:
 
        BRAT > BRAD > ZA-BRAD-I
 
Keltsko BRAT znači POKRIVANJE, POKRIVAĆ i čovjekova (neobrijana) BRADA pokrva dio lica. Maramom se POKRIVA glava i radnja se zove ZABRADITI (SE). Marama se veže ispod BRADE i zato je PODBRADAČA. A svemu je korijen keltsko BRĀ (genitiv BRÀTHAN) (4) koje znači KRUŽNO, OKRUGLO što BRADA kao dio lica i jeste.
....................
Opis mlade Srbkinje sa maramom na fotografiji: Mara Jevtić, rođeno Marjanović, rođena u Gornjem Biosku opština Stari grad u Sarajevu, a živila u selu Kunosići, opština Vareš. Snimljena je kad je išla svojoj rodbini na Baš-čarsiji u Sarajevu 1951. godine i ova fotografija prodavana je kao razglednica ( izvor: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=185121751876541&set=a.148503342205049.1073741828.100011361530191&type=3&theater )
…………………………
        (1) P. Skok, Etimologijski rječnik hrvatskoga ili srpskoga jezika, Knjiga I, JAZU, Zagreb, 1971, str. 135.
        (2) Ibid.
        (3) Rev. Dr Norman Macleod, A Dictionary of The Gaelic Language in two parts, Glasgow and London, W. R. M’Phun & Son, 1866, pg. 83.
        (4) Edward Dwelly, Faclair gaidhlig: a Gaelic dictionary, specially designed for beginners, Volume 1, Published by: Herne Bay: E. Macdonald & Co, 1902-, pg. 111-112.

No comments: