Sunday, June 25, 2017

KAD LAŽOV PROGOVORI, INTERNET SE USMRDI

        Kaze jedan alhemicar da crkveni istoricari nisu mogli to da dokazu da papa nije krunisao Stefana Prvovencanog. Naravno da nisu mogli! A on je dokazao? Cime? Svojom pricom? Koji izvor navodi?
Djura Danicic mu Hrvat? Djura Danicic je rodjen u Novom Sadu, a otac Jovan mu je bio pravoslavni pop. Laz da je Danicic bio Hrvat sve kazuje o ovom alhemicaru, jer kad pred gledaocima odmah na pocetku price izjavi taku gnusnu laz i oljaga covjeka, jasno je da ce kod neupucenih i lakovjernih Srba sve pripremljene lazi lako proci.
 
"Kad se šeta vojvoda Milošu,
Krasan junak na ovom svetu,
Sablja mu se po kaldrmi vuče,
Svilen kalpak, okovano perje;
Na junaku kolasta azdija,
Oko vrata svilena marama;"
 
Sva visoka vlastela imala je pravo da nosi kolastu azdiju, te kolasta azdija i papina kruna (vijenac) zaista nikakve veze nemaju.
 
         Freske sa krunom na glavi Prvovencanoga slikane su kasnije, a ne u vrijeme Stefana Prvovencanoga, cak ne u vrijeme njegovog zivota, te vrsta krune na fresci uopste nije neki dokaz. Freska nije fotografija sa krunisanja. Vukan Nemanjic je bio rimokatolik i krunisan je papinom krunom, a na fresci je prikazan sa istom krunom kakva je na glavi Stefana Prvovjencanog.
         Velikim mnostvom zlata Sava i jeste podmitio papu da mu posalje krunu i to pise Domentijan. Tim velikim mnostvom zlata podmitio je Sava i Nikejskog cara i patrijarha da ga rukopoloze za episkopa i arhiepiskopa u istom danu i na istoj sluzbi sto je kanonima zabranjeno, a ovaj alhemicar ne boji se grijeha, vec kaze da je sve po kanonima. Laze da je to bilo po kanonima. Mitropolit Homatijan je bio najveci kanonista svoga vremena i zato je poslao pismo i carigradskom patrijarhu i Svetom Savi sa naglaskom o ogrjesenje o kanone (koji su kanoni protiv takvoh hirotonisanja navedeno je u mom jucerasnjem prilogu "Hirotonisanje Svetog Save".
 
         Ovo je alhemicareva prica za obicni i totalno neuki i neupuceni narod, a nije ovo alhemicarev doprinos srbskoj istoriji. Posebnao je uocljiva laz da je monah Teodosije bio svjedok vremena Svetog Save. Teodosije je rođen je oko 1246. godine, a Sveti Sava je umro u januaru 1236. godine.
Cijela video-prica je gaganje guske i gusana, narocito “istorijska” prica o cudesima Svetog Save: alhemicar je poceo pricu lazima da je Djura Danicic Hrvat, a zavrsava je hagiografskom pricom o cudesima Svetog Save (nisam cuo da li je spomenuo "cudesnu" Krezovu smrt). Nesto gluplje nisam odavno gledao niti sam gluplje slusao!
 
         Taj alhemicar laze da to ni pas s maslom ne bi pojeo, a mene cudi kako ste vi neki Srbi toliko neupuceni u osnovnu istoriju svog naroda, njegove knjizevnosti, obicaja i kulture.
Jadni ne bili, procitajte sta pise na zvanicnom sajtu Manastira Hilandar (ili je mozda i Hilandar hrvatski, kao sto je i Danicic proglasen od sumanutog ludaka Hrvatom):
"Jeromonah Domentijan, koji je kao iskušenik pratio Savu na putovanjima u Svetu zemlju, napisao je, po želji kralja Uroša (1243-1276.) Žitije Svetoga Save u Karejskoj keliji, 1243.god ili, verovatnije 1254.god.."
..............................

No comments: