Wednesday, May 3, 2017

MORLACI

 
         Morlaci ili Morovlasi (talijanski: Morlacchi, grčki: Μαυροβλάχοι) je ime nomadskih pastira koji su živjeli po planinama u zaleđu Jadranskog mora, od Epira do Istre, a najviše po Dinaridima. Ko su bili ovi MORLACI, to će nam kazati riječi keltskog (gaelik) jezika: keltsko MÒRLANACHD znači: RAD USELJENIKA (NASELJENIKA, STANARA) ZA NJIHOVOG GAZDU POSJEDNIKA. (1)
 
MORLANACHD je MORLAK, obespravljeni keltski (trački) Vlah domorodac Balkana koji je, okupiran, morao služiti gazdama Slovenima, svojim rođacima iz daleka, pred kojima je morao napustiti kuće i imanja u poljima i bježati sa stokom u planine. Obilje i bogatstvo su nestali, a život se pretvorio u moranje rada za nove gospodare feudalce.
 
         Dakle su Vlasi Morlaci porijeklom Kelti, tj. Tračani, jer su Kelti Cimerijani, a Cimerijani i Tračani su isti narod (vidi: Strabo,I,3,21; XII,1,8).
...............................
         (1) Edward Dwelly, A Gaelic Dictionary, Specially Designed for Beginners and for Use in Schools, Vol. 2, Published by Herne Bay: E. Macdonald & CO., The Gaelic Press, 1902-, pg. 672.

No comments: