Tuesday, March 14, 2017

ZETA

 
 
         Zeta je rijeka u Crnoj Gori duga 86 km. Nastaje od voda koje poniru u Nikšićkom polju i izbijaju kod Glave tj. Slapa Zete, odakle teku do ušća u Moraču kod Duklje (nekadašnjeg grada kod Podgorice). Šta znači i odakle potiče ime ZETA?
         Zeta je u dijelu područja koje stari istoričari nazivaju Ilirijom, a njene stanovnike zvali su Ilirima. Ime ZETA je erturskog (rasenskog) porijekla. Korijen ZET- nasto je od starijeg SET- (SETH-) i nalazimo ga u imenu etrurskog boga vatre pod imenom SETHLANS (odgovara rimskom bogu Vulkanu i grčkom Hefestu). Ime SETHLANS sastoji se od dvije riječi: SETH-LANS. U irskom gaeliku SET (neki pišu SETH) znači RUPA, PONOR (1,2)
         Rijeka ZETA izvire iz RUPE PONORA što znači da je ime rijeke nastalo od etrurskog SETH preko keltskog (gaelika) SETH (SET): SET(H) > SETA > ZETA.
         I na ovom primjeru potvrđuje se da su Etrurci (Raseni) i Kelti (Gali) trački narod i da su Tračani i Iliri bili jedan narod u pokrajinama i zemljama raznih imena širom Evrope i dijelom Azije.
........................................
         (1) Sir William Betham, Etruria-celtica: Etruscan Literature and Antiquities Investigated, Volume 2, Dublin, Printed by Dixon Hardy and Sons, 1842, p. 47.
(2) Edward O'Reilly, An Irish-English Dictionary, Dublin, James Duffy, 1864, p. 455

No comments: