Thursday, February 16, 2017

BOJI TAURIĆI

Grčki BODI (βόδι) = VO (1)
Grčki BODIA (βόδια) = VOLOVI (2)
Grčko BOLIS (βóλìς) = STRIJELA, KOPLJE (3)

         VO ima oštre, šiljate rogove i njima BODE – strijela i koplje imaju oštre šiljate vrhove i njima BODU. Ono što je od VOLOVA na grčkom je označeno riječju BOÏKOS (BOJKOS) i to je grčko ime keltskog plemena BOJI (BOII).
 
 
         Zašto su BOJI imenom povezani sa VOLOVIMA? Zato što BOJI pripadaju CIMERIJANIMA ili CIMBRIMA, a CIMBRI su porijeklom od GOMEROVOG unuka TAURA (Tilmaza ili Tiroša), sina Togarminog.
 
         TAUR znači BIK, VO (grčki: TAUROS, staropruski TAURIS, latinski: TAURUS). Međutim, pozivajući se na riječ TAU, što znači PLANINA, neki tvrde da ime TAURI znači PLANINAC ili BRĐANIN, tj. BRIG (The Edinburgh encyclopaedia, 1830, p. 339; The Juvenile, 1853, p. 217). Ova riječ pojavljuje se u nekoliko jezika i jednostavno znači PLANINA (Charles ANTHON, LL.D., A Classical Dictionary: containing an account of the principal proper names mentioned in ancient authors, p. 1294). TOIRA na asirskom, TOR i TOURA na aramejskom znače PLANINA i LANAC PLANINA, a biblijski Galilejci pisali su tu riječ TAURAH, dok u turskom znači PLANINA i KULA. Ime planine TAURUS (Ταῦρος) bukvalno znači PLANINA i izvedena je od aramejskog TAURA. Dakle su BOJI ne samo KELTI nego su i BRIGI, a BRIGI su TRAČKI narod. Strabon kaže:
 
         "Iza rijeke Aksijus je grad Thesalonika, prije zvan Therma. Osnovao ga je Kasander i dao mu ime po svojoj ženi, kćerki Filipa Amintasa. U mali susjedni grad Chalastru poslao je Aeneju, Kiseja i još neke. Vjerovatno od ovog Kiseja je Ifidamas, pomenut kod Homera 'kojeg je pradjed Kisej podučavao,' kaže on 'u Trakiji' koja se sad zove Makedonija.
        Negdje u susjedstvu je planina Bermius, koja je prije bila u posjedu Briga, tračkog naroda, od kojih su neki prešli u Aziju gdje su se zvali drugim imenom Frižani (Frizi)."
(H. C. Hamilton, W. Falconer, Geography of Strabo, Volume I, Book VII, Chapter VII, Fragment 24-25, pg. 510, London, 1854)
 
BRIGI su trački narod, tj. TRAČANI su brigijski narod jer su TAUROVI (TIROSEVI) potomci. Po TAUROVOM djedu GOMERU poznati pod istorijskim imenima GIMRU, GIMIRI, GIMRI, CIMERIJANI, CIMBRI, KIMBRI, ZIMRI…KELTI.
 
         Grčko BOÏKOS (βoïκoς) = VOLOVAČI = BOJKE = BOJI (4). Sa Balkana raširili su se širom Evrope pod raznim imenima, a imena koja podsjećaju na pretka TAURA su TAURI, TAURINI, TURODI, TAURIĆI, TAURANTI, VOLKAE, VOLUNTI, VOKONTI, VOLOHIJANI, VOLHINIJANI, VELŠANI, VALHI, VLASI.
 
 
        “Tračani su, posle Inda, najveći narod na svijetu. Da su imali jednog poglavara i da su bili složni, oni bi, po mom mišljenju, bili nepobjedivi i najjači narod na svijetu. Ali oni su za to nesposobni i to se kod njih ne može da dogodi, pa su zato slabi. Imaju mnoga imena, prema različitim pokrajinama, a običaji su im svima skoro isti, sem Geta i Trauza i plemena koja stanuju iznad Krestonaca." (Herodot, Istorija, Knjiga V, član 3)
……………………..
         (1) Greek-English Concise Dictionary, By Michael Kambas, Second printing, Hippocrene Books, New York, 2006. p. 336.
         (2) Ib.
         (3) Schrevelius' Greek Lexicon: Translated Into English, with Many New Words, By Cornelis Schrevel, John Richardson Major, London, Baldwin and Cradock, 1831, p. 104.
         (4) Ib.

No comments: