Tuesday, January 24, 2017

NATPIS NA STEĆKU

Prvi članak objavljen je 1871. godine u "Glasniku srpskog učenog društva".
Drugi članak objavljen je 1895. godine u njemačkom izdanju "Glasnika Zemaljskog muzeja BiH" (Wissenschaftliche Mitthellungen aus Bosnien und der Hercegovina. Herausgegeben vom Bosnisch-Hercegovinischen Landesmuseum in Sarajevo, Redigirt von Dr Moriz Hoernes, Dritter Band. Wien, 1895, Seite 444-445).
 
         Eto, to je istorija! Šta ćemo sad? Na istom kamenu iste znakove jedan vidi ovako, drugi onako. Prvi znak im različit, drugi znak im različit. Prvom 739, a "najvjerovatnije" 6739. godina, drugom 631. tj. 6139. godina.
 
         Ko je u pravu, ko griješi, ko laže? Ono u čemu se svojim sumnjama slažu je da spomenik nije iz vremena prije Ćirila i Metodija i da Srbi nisu imali ćirilicu prije njih. Pošto su službenici države i svojih crkava, moguće je da oba namjerno lažu.
 
         Ovo je samo jedan primjer koliko malo treba da se pokaže istina, ali niko ne želi da se zna istina, jer dovoljno je bilo da se natpis pažljivo isčita i treći put i da se ispita sadržaj groba.
 
 
         Lično mislim da je tačno datiranje 739. godina, jer je prepis stariji i prekopirao ga je učitelj pravoslavac, a drugi je iz kasnijeg vremena procitan od rimokatolika i njemačkog podanika, te na ono naopako S mogao i sam na licu mjesta ustrugati poprečnu crticu da bi se dobio kakav-takav znak za broj 6000. Skraćenica "Gospodnjeg" napisana je pisanim ćirilicnim slovom G, koje je zapravo stilizovano G glagoljice.

No comments: