Thursday, January 19, 2017

NAJSTARIJI DATIRANI STEĆAK: 631. GODINA

 
         Na brdu Vidoštak kod Stoca u Hercegovini postoji stećak sa ćirilićnim natpisom i datiran je po kalendaru Septuaginte na 11. mart 6139. godine od postanja svijeta, a to je 631. godina julijanskog kalendara.
         Zvanično se tumači da je tu greška pisara i kao dokaz navode nepostojanje ćirilice kod Slovena u 7. vijeku, jer tvrdnja je da su ćirilicu za Slovene izmislili Ćirilo i Metodije tek u 9. vijeku. Tako jednostavno pobijaju dokaz svojom tvrdnjom da je to 7139. godina, odnosno 1631. godina julijanskog kalendara.
         Iako su Sloveni stigli na ovo područje oko sto godina ranije, zvanični istoričari pod pritiskom ideološke srbofobije svojih gazda ne žele da znaju da svi Srbi nisu Sloveni i da su kao starosjedioci Balkana i potomci ilirskih Kelto-Tračana baštinili ćirilicu uporedo sa Grcima, naročito od vremena hristijanizacije u apostolsko vrijeme 1. vijeka. Brojna vrijednost slova u natpisu jasno pokazuje 6139. godinu i greške nema, niti je pisar pogriješio.
         Ovo je u istoriji najstariji datirani zapis kalendarom Septuaginte, punih 60 godina prije nego što je ovim kalendarom 691. godine datiran Treći kanon 6. vaseljenskog (Trulskog) sabora.
......................
Izvor: Wissenschaftliche Mitthellungen aus Bosnien und der Hercegovina. Herausgegeben vom Bosnisch-Hercegovinischen Landesmuseum in Sarajevo, Redigirt von Dr Moriz Hoernes, Dritter Band. Wien, 1895, Seite 444-445.

No comments: