Friday, December 30, 2016

RIJEŠENA TAJNA PORIJEKLA CIGANA

 
Mapa po Herodotu: iz pogranične oblasti između Medije i Indije, Sigini (Cigini ili Cigani) doselili su se iznad Istera (Dunava).

        Ko su Cigani milenijumsko je pitanje o kojem istorija ćuti, a odgovor je vrlo lak: Cigani su Herodotovi Sigini:

Ciganski konj (Gypsy Horse).

        “А нико није у стању тачно да каже шта се налази северно од ове земље и ко тамо станује. Ипак изгледа да се преко Истра налази једна бескрајна пустиња. Једини за које сам био у стању да дознам да станују преко Истра јесу људи: којима је име Сигини, а који се одевају као Међани. Коњи су им рундави по целом телу, а длака им је дугачка oко дeceт цeнтимeтapa, мали су, са затубастом њушком и не могу на себи да носе човека, док су у колима врло брзи; због тога се тамошњи људи и возе на колима. Земља им се протеже до Енета на Јадрану. За себе кажу да су досељеници из Медије, али како су се оданде доселили, нисам у стању да објасним. То се све могло десити у великом временском раздобљу. Лигијци који станују изнад Масалије називају трговце на мало ''сигини'', а код Кипријаца тако се називају копља.” (Herodot, Istorija, V, 9)

        Po čemu znamo da su današnji Cigani Herodotovi Sigini? Prvo što svjedoči je njihovo ime: Sigin > Cigin > Cigo > Cigan.

        Drugo što svjedoči da su Cigani Herodotovi Sigini jesu siginski konji duge dlake koje Herodot spominje i opisuje:

 
Ciganski konj duge dlake.
        “Коњи су им рундави по целом телу, а длака им је дугачкa oко дeceт цeнтимeтapa, мали су, са затубастом њушком и не могу на себи да носе човека, док су у колима врло брзи; због тога се тамошњи људи и возе на колима.”
 
        Dlakavi ciganski konji postoji i danas i evo ih na fotogrfijama. Ova vrsta dlakavih konja zove se opštim imenom Ciganski konj (Gypsy Horse).
        Eto siginskih dugodlakih konja, eto Medije, eto Indije uz Mediju, eto Sigina iznad Istera (Dunava).

No comments: