Wednesday, December 28, 2016

POMIJERANJE EKVATORA 6459 GODINA

Tačka B: mjesto prvog dana proljeća (vernal equinox) 4443. g. st. ere.
 
         Zbog tkz. precesije ekvinocija Sunce mijenja svoj položaj u odnosu na zvijezde i sazviježđa, a tome je uzrok Zemljino gibanje Zemlje pri rotaciji. Tako je prvi dan proljeća prije 6500 godina bio u mjestu gdje je danas prvi dan ljeta: u tački B između Blizanaca i Bika (slika iznad). Tim pravcem istok-zapad prije 6500 godina pružao se nebeski ekvator i tu bilo 0º (danas je tu +23,5).


Prvi dan proljeća (proljetni ekvinocij) krajem 20. i početkom 21. vijeka je u tački A (0º).
 
        Za proteklih 6459 godina tačka prvog dana proljeća iz tačke B pomijerala se u tačku A (slika iznad).  Krajem 20. i početkom 21. vijeka proljetni ekvinocij je  u tački A. To je liniji nebeskog ekvatora između Riba i Vodolije (0º DEC). Razlika po deklinaciji (visini) između tačke B i tačke A je 23,5, a po desnom pomaku (horizontalni pravolinijski put) je 6 sati ili (90º RA). Tako se precesija ekvinocija ogleda na nebu, a kako je na Zemlji?

 
Linija ekvatora nekad i danas sa entralnnim fiksnim tačkama u centralnoj Africi i centralnom Pacifiku.
 
         Kao što se zbog precesije ekvinocija linija nebeskog ekvatora spustila nebom za 23,5º, tako se pomjerila i linija Zemljinog ekvatora na sadašnjih 0º. Prije sadašnje nulte pozicije ekvator zapadne Zemljine polulopte bio je na -23,5º geografske širine, a na sjevernoj +23,5º . To znači da je položaj Zemlje prije 6443 godina drugačiji nego što je danas, tj. tačke njenih polova nisu bile na mjestima gdje se danas nalaze, nego su bile pomjerene za 23,5º u odnosu na današnje tačke (slike pokazuju mjesto ekvatora i polova prije 6459 godina).
         Prva fiksna tačka na kojoj je ekvator bio fiksiran je tačka u kojoj je meridijan Velike piramide presijecao ekvator. Ta tačka i danas se nalazi na istom mjestu. Druga fiksna taka je na suprotnom kraju zemlje u srednjem Pacifiku (i ta tačka je danas na istom mjestu). Kanada tada pila na sjevernom polarnom polu. Kako se polovina ekvatora južne Zemljine hemisfere penjala sjeverno, tako se i sjeverni pol je pomijerao sjevernije. Sunce išlo sve sjevernije i tako se polarni led po Kanadi otapao i danas imamo stanje kakvo jest.
         Mi ne znamo kakav je bio odnos kontinetata prije 6443 godina, ne znamo da li je to bilo sve u jednoj cjelini ili se to razdijelilo u kataklizmi velikog biblijskog potopa 2656 godina prije nove ere, ali liniju ekvatora i tačke polova možemo orijentaciono predstaviti.

Fiksna tačka ekvatora i pozicija Velike piramide.
 
        Velika piramida je napravaljena prije oko 5200 godina. Kad je ono napravljena, bila je udaljena od ekvatora isto kao i danas: +30º, a od linije Tropic Cancer +6,5 stepeni. I kako je bilo onda, tako je i danas. Fiksna tačka ekvatora južno od Piramidinog meridijana ostala na istom mjestu na kojem je bila prije 6443 godine.Pomijeranje tačke sjevernog pola.
U ovom dijelu Zemlje ekvator se penje ka sjeveru.
 
         Pošto je do početka 21. vijeka tačka proljetnog ekvinocija od one tačke B da današnje tačke A prešla punih 23,5º, tačke Zemljinih polova takođe su se pomijerale. Tačka sjevernog pola pomjerila se ka sjeveru. Samim tim i Zemljin ekvator po istoj geografskoj širini penjao se sjevernije, te je i Sunce išlo sve sjevernije i topilo led preko Kanade i sjevernog pola (zvanično lažu da je tome uzrok globalno zagrijavanje).

U ovom dijelu Zemlje ekvator se spušta ka jugu.
 
Pomijeranje južnog pola of 4443. g. st. ere.
 
         Južni pol pomijerao se preko Antartika ka južnom vrhu Južne Amerike. Pomijeranjem južnog pola u pomenutom pravcu izazivao je da ekvator od danasnje linije Tropic Cancer padao sve južnije ka Indoneziji pada sve južnije, jer ga južni pol vukao, a sjeverni gurao.

No comments: