Monday, October 24, 2016

HERKULES

 
        O mitološkom Herkulesu poznato je mnogo priča, ali je nepoznato nije porijeklo tog mita. Otkud sve te priče o velikom junaku Herkulesu?
        Herkules je ime sazviježđa u kojem je sredinom 9632. god. stare ere. stvoreno Sunce. U to davno vrijeme na taj dan bio je prvi dan ljeta, ljetna dugodnevnica, Vidovdan (ljetni solsticij). Herkules je dakle ime tek stvorenog Sunca.

        Kako je došlo do imena Herkules? Ime Herkules nastalo je od tračkog imena Gerkul, jer je tračko "ger" korijen riječi "germa" što znači "toplota": Ger-kul > Gerkul > Herkul (grčki). Od korijena "ger-" je ime tračkog boga Germana i kasnijeg boga Sunca Gerovita. "Kul" je "kulen, visok".

         Od korijena "ger-" je i me Hermesa: Ger-mes > Germes > Hermes. "Ger-kul" u latinskom je postalo "Merkur"). Hermes je poznat pod četiri imena: Hermes, Krioforos i Argeiphontes. Pogledajmo ime "Kriophoros".
 
        Omah iznad prvobitne tačke ljetnog solsticija u sazviježđu Herkulesa je zvijezda Korneforos (Kornephoros, Korunephoros, Herculis β). Danas govore da ime te zvijezde dolazi od grčkog "nosač batine", ali to nije to, lažu da bi sakrili!
 
         Govore da je ime Korneforos (Kornephoros) izvedeno od grčkog Korunephoros i to po njima znači "batine nosač". Kažu da je riječ "phoros" od grčkog "foreas (φορέας)" sto znači "nosač", ali ne objašnjavaju šta znača prva riječ u imenu. Gle: Korune + foros?
 
         Prva riječ u imenu "Koruneforos" znači "krune". Tako ime Koruneforos znači "krune nosač". Naravno da se radi o Sunčevoj kruni vremena, jer je tu stvoreno Sunce na prvi dan ljeta u vrijeme stvaranja svijeta.
 
        Sunce nebom leti i zato što leti Sunce je Léto. Najjaše vrijeme Sunca je leto, jer je tada Léto u najvećoj snazi. Hermes je glasnik bogova i leti, dakle opet metafora Sunca. Svojom mitologijom stari grčki lažovi prikrili su i zatrli drevno znanje kosmogonije.

No comments: