Saturday, September 24, 2016

SIMBOL Y (RA)

 
        “Mistični simbol Y je također mnogo cijenjen aluzijom na trojedinog Boga; tri posebne linije od kojih se sastoji formiraju jedan, i taj jedan je od tri. Ovo je bilo dejstvu zabranjenog imena božanstva; Tetraktis od Pitagore i Tetragramaton od Jevreja.” (1)
 
Zapadnjaci nikad nisu saznali smisao simbola Y i zato ga nazivaju mističnim simbolom, simbolom koji kazuje ime zabranjenog Trojedinog Boga. Smisao simbola Y nisu mogli saznati zbog svog gordo...g samoljublja i srbofobičnog ignorisanja srbskog naroda i srbskog jezika. To je znak koji će svaki Srbin nazvati rakljom ili račvom: korijen ovih riječi je RA i to je najstarije ime Sunca.
 
        “Jedan od najjednostavnijih ugaonih simbola, kako god, bio je simbol V, ili Y, ili dvokuka, na vrhu simoličnog štapa kojeg su uvijek držale ženske figure egipatskih skulptura i koji ja nikad nisam vidio u rukama muške figure.” (2)
 
        “Ovo Y ili oblik dvokuke može se vidjeti među drevnim egipatskim skulputrama montiran na istostranični trougao, ali ja se nisam susreo ni sa jednom eventualnom interpretacijom njegovog navodnog smisla, iako se čini da se povremeno koristi od strane masona.” (3)
 
Štap je simbol vlasti. RA je Sunce, a što žena nosi štap sa simbolom RA na vrhu, znači da ona ima vlast Sunca. Kako žena može imati vlast Sunca? Žena je simbol vatre, simbol neke zvijezde (planete) ili Zemlje.
 
         Pogledajmo kao je ruski lingvista Rjabčikov istumačio jednu skitsku tamgu (slika 1): RA-BE. Rjabčikov kaže da je RA sunce (ona dva znak u obliku slova J), a trougao na vrhu u onom položaju znači BE, odnosno znači VATRA. Tako RA-BE znači SUNCE/VATRA, te Rjabčikov to povezuje sa TABITI, skitskom boginjom plodnosti koja je SUNČEVA VATRA.
 
        Šta znači znak RA montiran na obrnuti istostranični trougao kako je opisano i prikazano u magazinu “The Builder”? Znači isto što znači i pomenuta skitska tamga: RA-BE = SUNCE/VATRA = SUNČEVA VATRA.
 
Pošto keltsko (gaelik) BE znači NOĆ, ŽENA (4), onda imamo preciznije značenje: RA-BE = SUNCE/VATRA = SUNČEVA VATRA = SUNČEVA ŽENA. Zato na drevnim egipatskim ženskim skulpturama žene na štapu nose znak Y (RA), jer su to prikazi boginja neba i boginje Zemlje kojima je Sunce muž, te one na vrhu svog štapa vlasti (žezla) imaju znak vrhovne vlasti Sunca.
……………………….
(1) Rev. George Oliver,The History of Initiation, London, 1841, p. 83.
(2) (John E. Dove, On Geometrical and other Symbols, The Builder, Volume 21, April 4, 1863, p, 245)
(3) Ib.
(4) Sergei V. Rjabchikov, Some Remarks on the Scythian and Sarmatian Religion, AnthroGlobe Journal, Document (Link:

No comments: