Thursday, August 25, 2016

UNIŠTAVANJE STEĆAKA

Groblje kod crkve brvnare u Takovu oko 1900. godine.

        Crkva brvnara u Takovu gde su se na Cvijeti, 23. aprila 1815. godine pričestili ustanici Drugog srbskog ustanka.  Nakon službe, stojeći na kamenu, ovdje je Miloš Obrenović razvio ustanički barjak i izgovorio istorijske riječi: "Evo mene, eto vas, rat Turcima!"
 
Takovski ustanak (P. Jovanović, 1898. g.).
 
         Godine 1898. Paja Jovanović je na svojoj slici "Takovski ustanak" naslikao originalni kamen u groblju kod pomenute crkve. Pogledajmo nadgrobnike oko crkve na razglednici iz 1900. godine i pogledajmo kako je danas: onom Miloševom kamenu traga nema, svetosavski Srbi su nadgrobnike počupali i negdje odnijeli. Groblja oko crkve nema, grobova nema, istorije nema, sve je park. I tako je srbski originalni istorijski sajt od strane Srba svetosavske SPC uništen.
 
 Danas oko crkvice u Takovu nena nadgrobnika, nema groblja, a zvonik je sveden na trećinu nekadašnjeg zvonika (strelicom je obilježena gomila počupanih nadgrobnika).




         Tako se radi širom Srbije: stare nadgrobnike srbski svetosavci čupaju i uništavaju, stara srbska groblja nestaju pretvarani u parkove ispred crkvava, jer sjutra će Bugari, Rumuni, Mađari, Bošnjaci, Šiptari, Hrvati i Cigani tvrditi da je to sve njihova vijekovna zemlja, a vi Srbi ste samo srbizirani Rumuni, srbizirani Mađari, srbizirani Bošnjaci, srbizirani Hrvati, srbizirani Šiptari i srbizirani Cigani. Biće tu i poarabljenih Srba iz Deretićeve Asrbije, jer i vi sami vjerujete da su Asirci bili Srbi, zar ne? Pa Srbi Vendi jevrejskog porijekla od izgubljenog 13. plemena Venjamita i za njih treba zemlju pripremiti.
 
        Velike svetosavske "zasluge" uskoro ce stići i Srbe u Srbiji, kao što je tragično već stiglo Srbe zapadno od Dunava i Drine. 
 
         "Sveti Sava srpska slava,
         Pojte mu, debili, pesme i utrojte!"

No comments: