Saturday, July 23, 2016

ZNANJE I ZLOUPOTREBA NEZNANJA

 
         Pred nama su dva stećka iz okoline Imotskog. Hrišćani tvrde da su ova tri krsta simboli Golgote, a kad ih upitaš šta je ovaj stup ispod što se račva u dvije spirale i šta on znači u hrišćanstvu, to oni ne znaju, jer tog simbola nema u hrišćanstvu. Usuđuju se tumačiti simbole, a ne znaju simbole!
 
         Muslimani tvrde da je u vrhu desnog stećka polumjesec, simbol islama, a kad ih upitaš šta je onaj stup ispod što se račva u dvije spirale i sta on znači u islamu, e to oni ne znaju, jer tog simbola u islamu nema. Usuđuju se tumačiti simbole, a ne znaju simbole.
        Stara narodna izreka kaže: "Ne hvataj se u kolo, ako ne znaš da igraš!" Ali tu izreku gordo uobraženi naci-vjernici ne poštuju, sapliću se u neznanju i pri tome unose u narod neslogu, zablude i mržnju.
        Znanje donosi mir, jer je znanje istina, a istina je od Boga. Neznanje donosi neslogu, zablude i razdore iz kojih ishodi bijes, mržnja i svako zlo.
 
         Onaj stup što se račva u dvije spirale je Božije žezlo, simbol sunca proljeća i sunca ljeta, simbol života. Dva krajnja krsta takođe su vrijeme proljeća i vrijeme ljeta, a veliki krst što se uzdiže u sredini je ljetna ravnodnevnica, prvi dan ljeta kad Sunce dostiže svoju najvišu tačku na zenitu sjevernog neba. Zato je srednji krst uzvišen iznad druga dva. To vremensko zbivanje upravo je predstavljeno vrhom kupole sjevernog neba ("polumjesecom") na desnom stećku.
 
         Dakle tu nema ništa izvorno hrišćansko i nema ništa izvorno islamsko, jer je ova simbolika hiljadama godina starija i od hrišćanstva i od islama.
 

No comments: