Sunday, July 17, 2016

UKRIVENI MITRAIZAM U CRKVI

Sunce Isus (Mitra) sa četiri godišnja doba (Kijevski psaltir, 14. vijek). Dva doba su sa štitovima, dva bez štitova. Zima i jesen u tamnoplavim, proljeće i ljeto u crvenim haljinama. Crevena boja je vatra Sunca, plava je hladna boja neba i vode. Haljina proljeća obrubljena je zelenom bojom, a ljeto ispod vrata ima simbol T (Tamuz, hebrejski mjesec jun-jul).
 
Sveti Hristifo r (ikona).
 
         Za sv. Hristofora govore da je živio u trećem vijeku. Kažu da je bio divovskog rasta. "Crkveno predanje" priča da je on na ramenima prenio malog, ali vrlo teškog Isusa preko velike vode i po tome je dobio ime: Hristov nosač (grčki: Χριστόφορος). Ono što je interesantno za ovog sveca jeste da se on u ikonografiji slika sa psećom glavom. Time se odabrani upućuju na ukriveno, tajno simboličko značenje ovog lika, jer zašto bi čovjeka, uz to i sveca, slikali sa glavom psa?
         Poznato je da su u vrijeme cara Konstantina Velikog, onda kad je hrišćanstvo postalo jedina državna ideologija, mnogi članovi rimskog mitraističkog kulta zvanično su prelazili u hrišćanstvo. Konstantin je bio mitraistički prvosveštenik i u cijelom svom carstvu i od njegovog vremena u hrišćanstvo se infiltriraju elementi mitraizma kroz mitraističku simboliku i ikonografiju. Jedna od tih ukrivenih mitraističkih simbolika u hrišćanskoj ikonografiji je lik svetog Hristofora sa psećom glavom.
         Na jednoj od ikona svetog Hristifora naslikane su dvije kolovrat-svastike. Svastike su tačno ispod pasa ovog svetitelja i tu je ključ zagonete svečeve pseće glave: u liku Hristifora sa psećom glavom ukriveno je astronomsko godišnje zbivanje vezano za Sunce (Isus) i sazvijezđe Veliki pas (Hristofor).
         Bog Mitra je Sunce, Isus Hristos je Sunce Pravde. Pravda je Bog Otac, dakle je Isus samo Sunce. Tako imamo da su Mitra i Isus isto: Mitra je Sunce, Isus je Sunce. A šta je sveti Hristofor sa glavom psa?
 
 
         Postoji tkz. Pasja zvijezda i to je Sirijus, najsjajnija zvijezda noćnog neba. I drevni narodi znali su da se pred ljeto Sirijus na zapadnom dijelu večernjeg neba gubi i da se nakon kraćeg perioda pojavljuje na istoku pred izlazak Sunca. Dani između nestanka Sirijusa na zapadnom večernjem nebu do njegove pojave na jutarnjem istočnom nebu nazvani su “pasji dani” (latinski: Canicular).
         Sirijus je glavna i najsjajnija zvijezda sazviježđa Veliki pas (Canis Major). Hristofor je bio divovskog rasta, orijaš. To je sazviježđa Orion, tik iznad Sirijusa. Da, upravo je to mitraistička ikonografska simbolika ovog, najvjerovatnije izmišljenog sveca: Orion sa Sirijusom!
         U kalendaru Ortodoksne crkve Dan Svetog Hristifora je 2. maja gregorijanskog (19. aprila jul.) kalendara. U naše vrijeme “pasji dani” počinju početkom maja nestankom Oriona i Sirijusa na zapadu i traju sve do polovine avgusta kad se Sirijus i Orion pojavljuju pred izlazak Sunca na istočnom nebu (vidi priloženu mapu neba). I tu je rješenje kazano onim kolovrat-svastikama: Isus je Sunce (Mitra), orijaski Hristofor je sazviježđe Orion, pseća glava Hristoforova je Sirijus u sazviježđe Veliki pas.
         A šta je velika voda preko koje Hristofor prenosi Isusa (Sunce)? Pogledamo li mapu ljetnog neba, vidimo da Sunce od maja do avgusta prelazi preko galaktičkog meridijana i Mliječnog puta: Mliječni put je velika voda preko koje div Hrostifor (Orion) prenosi Isusa ( Sunce) na drugu stranu rijeke. Desna kolovrat-svastika je Sunce maja, lijeva kolovrat-svastika je Sunce avgusta, a između je desna ruka sa mačem i to je ognjena snaga ljetnog Sunca u periodu maj-avgust.
         Dakle: Isus (Mitra) je Sunce, Orion sa Sirijusom je Hristofor, a Mliječni put je velika voda (plava zona na mapi neba).

No comments: