Sunday, July 17, 2016

UKRIVENI MITRAIZAM U CRKVI

Sunce Isus (Mitra) sa četiri godišnja doba (Kijevski psaltir, 14. vijek). Dva doba su sa štitovima, dva bez štitova. Zima i jesen u tamnoplavim, proljeće i ljeto u crvenim haljinama. Crevena boja je vatra Sunca, plava je hladna boja neba i vode. Haljina proljeća obrubljena je zelenom bojom, a ljeto ispod vrata ima simbol T (Tamuz, hebrejski mjesec jun-jul).
 
Sveti Hristifo r (ikona).
 
         Za sv. Hristofora govore da je živio u trećem vijeku. Kažu da je bio divovskog rasta. "Crkveno predanje" priča da je on na ramenima prenio malog, ali vrlo teškog Isusa preko velike vode i po tome je dobio ime: Hristov nosač (grčki: Χριστόφορος). Ono što je interesantno za ovog sveca jeste da se on u ikonografiji slika sa psećom glavom. Time se odabrani upućuju na ukriveno, tajno simboličko značenje ovog lika, jer zašto bi čovjeka, uz to i sveca, slikali sa glavom psa?
         Poznato je da su u vrijeme cara Konstantina Velikog, onda kad je hrišćanstvo postalo jedina državna ideologija, mnogi članovi rimskog mitraističkog kulta zvanično su prelazili u hrišćanstvo. Konstantin je bio mitraistički prvosveštenik i u cijelom svom carstvu i od njegovog vremena u hrišćanstvo se infiltriraju elementi mitraizma kroz mitraističku simboliku i ikonografiju. Jedna od tih ukrivenih mitraističkih simbolika u hrišćanskoj ikonografiji je lik svetog Hristofora sa psećom glavom.
         Na jednoj od ikona svetog Hristifora naslikane su dvije kolovrat-svastike. Svastike su tačno ispod pasa ovog svetitelja i tu je ključ zagonete svečeve pseće glave: u liku Hristifora sa psećom glavom ukriveno je astronomsko godišnje zbivanje vezano za Sunce (Isus) i sazvijezđe Veliki pas (Hristofor).
         Bog Mitra je Sunce, Isus Hristos je Sunce Pravde. Pravda je Bog Otac, dakle je Isus samo Sunce. Tako imamo da su Mitra i Isus isto: Mitra je Sunce, Isus je Sunce. A šta je sveti Hristofor sa glavom psa?
 
 
         Postoji tkz. Pasja zvijezda i to je Sirijus, najsjajnija zvijezda noćnog neba. I drevni narodi znali su da se pred ljeto Sirijus na zapadnom dijelu večernjeg neba gubi i da se nakon kraćeg perioda pojavljuje na istoku pred izlazak Sunca. Dani između nestanka Sirijusa na zapadnom večernjem nebu do njegove pojave na jutarnjem istočnom nebu nazvani su “pasji dani” (latinski: Canicular).
         Sirijus je glavna i najsjajnija zvijezda sazviježđa Veliki pas (Canis Major). Hristofor je bio divovskog rasta, orijaš. Eto sazviježđa Orion, tik iznad Sirijusa. Da, upravo je to mitraistička ikonografska simbolika ovog, najvjerovatnije izmišljenog sveca: Orion sa Sirijusom!
         U kalendaru Ortodoksne crkve Dan Svetog Hristifora je 2. maja gregorijanskog (19. aprila jul.) kalendara. U naše vrijeme “pasji dani” počinju početkom maja nestankom Oriona i Sirijusa na zapadu i traju sve do polovine avgusta kad se Sirijus i Orion pojavljuju pred izlazak Sunca na istočnom nebu (vidi priloženu mapu neba). I tu je rješenje kazano onim kolovrat-svastikama: Isus je Sunce (Mitra), orijaski Hristofor je sazviježđe Orion, pseća glava Hristoforova je Sirijus u sazviježđe Veliki pas.
         A šta je velika voda preko koje Hristofor prenosi Isusa (Sunce)? Pogledamo li mapu ljetnog neba, vidimo da Sunce od maja do avgusta prelazi preko galaktičkog meridijana i Mliječnog puta: Mliječni put je velika voda preko koje div Hrostifor (Orion) prenosi Isusa ( Sunce) na drugu stranu rijeke. Desna kolovrat-svastika je Sunce maja, lijeva kolovrat-svastika je Sunce avgusta, a između je desna ruka sa mačem i to je ognjena snaga ljetnog Sunca u periodu maj-avgust.
         Dakle: Isus (Mitra) je Sunce, Orion sa Sirijusom je Hristofor, a Mliječni put je velika voda (plava zona na mapi neba).

No comments: